Posts

Preparation travel to Perth, Australia Part 3: Tempat menarik dengan public transport train

Image
1. TRAIN

ada 4 laluan train untuk ke tempat menarik sekitar perth. tapi saya cuma sempat ke 2 tempat sahaja. plan ke mandurah terpaksa cancel kerana suami tak sihat.

1. fremantle line- untuk ke bandar fremantle. (also known as freo)

how to get there;
1. beli tiket train dan naik train laluan Fremantle dari Perth station.
turun di station last.
kat sini satu bandar tepi laut yang sangat cantik. ala2 macam port klang tapi bezanya kat sini banyak restoran seafood. tempat orang beriadah. tempat syarikat jual bot. tempat shopping. basically kami berjalan je keliling bandar fremantle ni. dengan cuaca sejuk memang tak terasa penat lansung.

kat area fremantle ni jugak ade perkhidmatan bas free. boleh naik di mana2 bus stop untuk bas free dan turun di mana2 stop khas untuk free bus.

di fremantle ni anda boleh ke;

- shopping souvenir di E-shed market. harga yang lebih murah berbanding drpada souvenir di bandar perth. hanya dibuka jumaat,sabtu dan ahad. so make sure anda plan elok2 percutian anda. saya s…

Preparation travel to Perth, Autralia Part 2: Arrival and public transport

Image
documents needed:
1. passport (sila pastikan passport anda valid sekurang2nya 6 bulan dari tempoh perjalanan)

2. visa (boleh apply online sahaja. saya menggunakan khidmat mimm travel and tours. harga untuk seorang adalah rm20 tapi masa saya buat visa ni ada promosi hujung tahun. saya cuma perlu bayar rm47.70 untuk 3 orang.)




sampai je di airport perth. perkara yang paling mendebarkan adalah nak melepasi pemeriksaan kastam kat sana. australia adalah sebuah negara yang sangat ketat kawalan kastam. makanan xboleh bawak masuk sembarangan ya. daging dan ayam memang tak boleh. so tak payahla bawak brahim rendang ayam ke rendang daging ke..

antara makanan yang saya bawa adalah:
-beras
-maggi kari
-sardin
-kiub tomyam
-pes masak merah
basically barang keluaran maggi memang lepas. bawak pes utk masak je. daging ayam halal ade dijual di sana.

semasa dalam flight anda akan diberi satu borang. dalam borang tu anda declare je yang anda ada bawak makanan dan ubat-ubatan. nanti beg anda akan di check. its okay.…

Preparation travel to Perth, Australia Part 1

Image
merancang trip bersama baby adalah sangat berbeza dengan trip with two babies or single backpacking. so kalau anda berbeza sikit dengan saya boleh ambik mana sesuai dan abaikan mana yang tidak sesuai okay? 😉

i planned this trip for us both and a baby in mind. faham2 sendiri kalau ada baby means masa kena sangat fleksibel. so saya memang sengaja ambil masa dua hari extra. sehari for trip ke sana dan satu hari trip balik. no rushing.

LUGGAGE 20KG

-kena ambil luggage sebab saya bawak makanan from malaysia.(makanan tak boleh bawak masuk cabin.) sekali makan kat australia for two people will cost u around $30. bila convert to rm more than RM90. so pandai2 la rancang kewangan. (kata trip jimat. kenalah masak uolls)

- barang baby sangat banyak. sebab trip saya for 9 days. pempers anak pun dah berpuluh2 keping perlu bawak.(bajet pempes 4keping sehari. pempes pun kena bajet tau.. kalau lebih takpe. kang tetibe xcukup pempes satu hal pulak nak kena beli pempes kat sana. susu anak lagi..macam2 lahh…

punca tenang pada Allah sahaja

these few days.
rasa mcam dapat enlightmen.
jadi doa banyak berubah dua tiga harini..

terasa berbeza sikit berkah rezeki kali ni..
tapi taktaula.
sebab perasaan atau sebab apa..

cuma sebelum ni.
memang amalkan surah al-waqiah.
tapi...
melalui cara yang salah..

alwaqiah ni kalau nak paling berkesan.
memang kena baca selepas isya'

insya allah awak pun boleh rasa beza.
dari seawal yang mungkin..

doa sangat penting..
sebab time kita susah,
kita akan nak sangat banyak benda dalam hidup

dan bila kita senang,
kita akan rasa bahawa hidup ini tiada erti
sebab segala yang kita nak, kita dapat.

sunguhlah,
bahawa dengan ingat Allah sahaja
kita akan jadi tenang.

dunia yang susah tak terasa susah bila ingat Allah.
kesenangan yang membunuh erti kehidupan pun tidak terasa terlalu sunyi bila sentiasa ingat Allah.

semoga Allah sentiasa merahmati keluarga kami dan semoga Allah limpahkan rahmat dalam kehidupan kami serta keberkatan dalam rezeki kami..

updates

salam semua..

oh my god...

lama giler tak update blog ni kan..
harini rasa macam rajin tu ade 10%.
LOLS..

so how you guys been doing?
miss me??? hahah

Ya Allah, i have so much things to do everyday.
is blog even make sense now?? hahaha

so, im still married.
still anak sorang.
still di kelantan.
still dengan my bisnes kecik-kecik

apa yang berubah? my weight. hahahahaha
im fat fat fat u cant even recognise me now.
im just give up with diet and excercise already.
just bring it onnnn...
camon lelemakss...
hahahaahahah

okay, till next time okay.
i need to get used to this thing again.
hahaha


osaka osaka osaka

oh my god.

i think i have been planning for osaka for two years now.
i cant even think of another place to go if i dont finish osaka soon by this year.

we supposed to go to osaka last year but i was too distracted with other things that lead us to singapore for 3 times. godddddd

this year im gonna make sure we finish. but still....
life is finally untangling but slowly.
maybe i have to postpone osaka for another year.

butttt,
winter 2018 should be a reality.

makeover living room under RM 100

Image
hi guys.. its April 2018 already?   time flies so fast. im going to be 30 next year.  OMG... Lord have mercy..
so, what have you guys been up to? im just trying to work towards my 2018 goals. so i focus on redecorating my home.
few days ago i decided to give my living room a makeover. but i limit my budget to under RM 100 only. i know, crazy right....
so heres how it look now.



so thats all from me now. actually i already have change the layout of my living room because i cant stay still. LOLS but lets save that for later.
i hope i will post more often here.  hope i have the time to do it too.