Wednesday, November 28, 2018

simple tips to travel to Seoul for muslim;


simple tips to travel to Seoul for muslim;

1. download apps for qiblat. tiada surau di incheon airport. just find tempat yg agak tersembunyi untuk solat.

2. bawa botol kosong untuk ke tandas.

3. download apps kakao metro untuk penggunaan subway. ada tunjuk sekali cas.

4. Guna t-card for travel sebab tak perlu beli tiket each time nak gi mana2 just tap. lagipun gun t-money harga ade diskaun

5. bawa botol spray untuk memudahkan ambil wuduk.

6. stay di hostel yang berdekatan dengan stesen subway untuk menjimatkan kos transportation

7. susun itinerary supaya dapat solat di tempat yang menyediakan kemudahan surau seperti di nami island dan korean folk village

8. bawa mkanan halal dari Malaysia sebagai bekal in case tak jumpa kedai halal boleh isi perut before ke restaurant halal


Tuesday, November 27, 2018

Budget dan itinerary Seoul 4days 3 nights

budget and itinerary seoul nov 2018

flight tix: RM 1690 for 2 pax
flight kb-kl-kb: RM 480 for 2 pax
hostel: RM 332 for 3 nights for 2 pax

naik airasia je okay sebab tix murah


Tak ambik luggage pun. hand carry just 7kg.


Tempat menarik dan aktiviti;

Day 1:
1. Dongdaemun Design Plaza : FREE



Day 2:
1. Namsan tower: FREE sebab tak naik sampai atas.
2. Korean Folk Village: RM38 per pax. ( tempah di website KLOOK)
                                       Harga asal: 18 000 won per pax / RM68 per pax

Korean Folk Village


Day 3:
1. Nami island: 13 000 won per pax/ RM 49 per pax
2. Ewha women's University: FREE entrance
3. Namdaemun Market: tempat shopping souvenir

Nami Island

Day 4:
1. One day hanbok: 18 000 won per pax/ RM 68 per pax
2. Gyeongbokgung Palace: FREE sebab pakai Hanbok

one day hanbok

one day hanbok


total for tickets: RM 310 for 2 pax

Makanan Halal:
- kami bawak roti and maggi dari Malaysia so breakfast dengan roti and malam selalunya makan maggi sahaja. we only have proper meal for lunch at halal restaurants

1. Honamjib ikan bakar dan sotong pedas: 17 000 won/ RM 65 for 2 pax
2. Korean folk village kedai makan Terrace Green: 16 000 won/ RM 60 for 2 pax
3. Nami island restaurant Asian cuisine: 26 000 won/ RM 98 for 2 pax
4. Lotteria di airport: 10 000 won/ RM 38 for 2 pax

total for foods: RM 261 for 2 pax

T-money for transportation: 70 000 won/ RM 265 for 2 pax

total;
Flight tix: RM 2170 per 2 pax
Hotel: RM 332 for 2 pax
Transportation: Rm 265 for 2 pax
Makan: RM 261 for 2pax

Grand total: Rm 3028 for 2 pax tak termasuk cas-cas perkhidmatan lain dan duit shopping

Sunday, November 11, 2018

persoalan yang tidak jawab


Bila kita berhadapan dengan kematian
Lantas kehidupan menjadi satu persoalan
Hakikat kewujudan menjadi satu teka teki.

Kehidupan yang kita ingini
menjadi puing-puing yang tidak berharga
umpama dahulunya harta
sekarang menjadi sampah yang tidak bernilai

mencari nilai kehidupan,
dalam sebuah perhubungan
tetapi rasa masih belum cukup.

mencari nilai kehidupan,
dalam sebuah kekeluargaan
tetapi tetap rasa masih belum terdefinisi

mencari nilai kehidupan,
dalam kehidupan aku sendiri
terasa sangat kosong.

bila kita berhadapan dengan kematian
hakikat kehidupan akan menjadi persoalan.
soalan-soalan yang mungkin selamanya takkan ada jawapan
dari aku sendiri
atau dari orang sekelilingku.


Wednesday, October 31, 2018

misi visi 2019

tahun depan aku dah nak masuk 30 tahun
dan alika, my daughter dah nak masuk 4 tahun.

aku rasa aku nak slow down dah travel after tahun depan sebab aku nak get ready for second baby.
baru planning okay, belum preggy.
biasalah aku ni orang yang sangat over planning.
memang trait seorang engineer gitu..
sebelum buat apa-apa mesti access situation from every angle possible.
gituhhhh..
walaupun aku ni bukanlah seorang engineer tapi tulah, hahahahaha

so aku ada satu impian lagi..
iaitu aku nak start main violin balik.
i know i have been saying this since few years back.
im just to busy to start playing again.
kena start belajar semua balik sebab seriously speaking aku lupa all the notes already.
i hope it will all come naturally.

2019;
-buy a violin
-masuk kelas violin dengan Alika
- play game of thrones theme successfully.

thats my 2019 misi dan visilah kiranyaa
tapi yang last one tu rasanya 2020 baru boleh capai kot bergantung kepada progress aku sendiri..
mari berusaha!!!!

Tuesday, October 30, 2018

Itinerary Seoul November: 4days 3nights

Finally...

after almost 5 days kot aku buat itinerary ni..
akhirnya siap jugak..phew...

kalini i will be there for just 4days and 3 nights sebab i will be going with my mom and aku tak boleh nak tinggal anak lama-lama.

22hb fly to kl
23hb fly to seoul
26hb fly to kl
27hb fly to kb

almost 6 hari jugak tu tinggal anak dengan laki aku.
bimbang lama-lama kang aku balik, laki aku dah jadi hulk..huhuhuhu

oleh sebab kalini jalan dengan my mom, banyakla benda yang aku kena fikir untuk sesuaikan dengan keadaan kesihatan seorang yang berumur 50tahun.

this time around i choose a hostel near police station sebab nak secure punya pasal. gilerlaaa kalau tak secure lagi.. balai polis kat simpang sajoooo.. in the heart of seoul. tempah hostel tapi own room and bathroom cuma bilik xde lah luas mana. okaylah berdua. bawak carry on je..

Hostel yang berkenaan.
not the best view tapi aku letak faktor safety number 1.
first time travel berdua tanpa lelaki. nevessss


masa last time i went to seoul aku pun lupa aku duduk area mana sebab masa aku pergi dengan husband dulu aku tengah morning sickness tahap khayalannnn. i dont know where i am. what i eat..

so basically ini itinerary aku kat sana.

Day 1: touchdown at 2.10pm
            check in hostel
             Namsan Tower
             Dongdaemun
                  - busanjib for dinner
                  - dongdaemun design plaza

Day 2: Hanbok rental book tru KLOOK
            Gyeongbokgung Palace
            Bukchon Hanok Vilage (lunch here at Halal Kitchen)
            Ewha university
            Insadong for street experience

Day 3: Nami island
           Petite France
           Garden of morning Calm

Day 4: Namsangol Hanok village
            Myeongdong Cathedral
            Namdaemun
            Gwanghwamun Square
            King sejong satatue
            Museum King Sejong
            Cheonggyecheong stream

flight pukul 11.20 malam

aku rasa aku dah cover banyak tempat.. cumanya aku fokus to apa yang mak aku suka. dia suka sejarah dan bunga and beautiful view. so aku cuba masukkan banyak korean experience dalam itinerary kalini..

last day tu sebab flight aku malam so aku simpan tempat yang dekat2 dengan hotel untuk explore last day sebab taknak keluar bandar dah nanti nak kejar pergi airport lagi..

so kalau korang nak yang lebih detail semua boleh terus email aku kat amalina_abdullah@yahoo.com

Monday, October 29, 2018

2cellos

hari ni hari isnin.
aku masih lagi buat itinerary seoul nov 2018.

sepagi ni aku layan instrumental cello kat youtube.
tak sengaja beberapa hari lepas aku terdengar these 2cellos kat youtube.
depa main lagu Game of Thrones pulak tu..
sumpah best.. best untuk aku yang suka string instrument la.
kalau korang nak try dengar cari ni kat youtube..

2CELLOS - LIVE at Arena di Verona 2016 [FULL CONCERT]


aku ni sejenis manusia yang tak suke instrument tiup-tiup macam sexaphone tu.. tengok...eja pun tak reti.. hahahah

aku pun hairan macamana music dari sexaphone tu dianggap romantik. agaknya kalau tibe-tibe laki aku tuju lagu sexaphone kat aku mesti aku kerut kening je. aku memang cannot stand kenny G ke apa lahhhh..

tapi kalau bagi string instrument memang layan sampai tutup mata tangan gerak kiri kanan acah macam aku sendiri yang main pulak...kihkihkih

korang perasan tak kalau musician macam violin or guitar or apa2 yang guna tangan pastu dia main laju-laju mesti nampak macam kena strok??? korang tau tak kenapa??

haaa, jawapan dia adalah sebab tangan tu dah kejung beb.. sebab laju sangat tapi still nk push.. nak habiskan lagu.. tu yang sampai nampak macam almost kena strok.hanya orang yang pernah melaluinya yang akan faham apa aku cakap ni.. hehehehe

helokkkk rupanyaaa.. sebab tu famous. hahahahhaaha..
tapi sorry bukan taste akak dahh bulu-bulu macam ni.
akak korea sekarang.. putih tinggi lean takdak bulu.hahahaha


Sunday, October 28, 2018

DIY bilik pengantin.


obviously, im married..

tapi i will be working on my brother's room for his marriage next year..

so i have this little project because a bride spend for almost rm300-rm350 to get her room decorated and well, de-decorated after the event. i think that its a waste of money..

membazir kan.. bayar sampar rm350 tapi lepas majlis dapat bilik lama..

so i want to start a project iaitu nak hias bilik dia so that his room will always be beautiful everytime he comes back home with his wife..

walaupun kos dia lebih sikit dari rm350 tapi, the room stays there forever..

i cant wait. nanti i will share the progress here.

but for now, im busy with my end Nov trip.

my itinerary pun masih belum siap. hard workkkk.. padahal pergi 4 hari tapi preparations taknak kalah.. tapi logically pergi sekejap lagi stress sebab nak pergi semua tempat dalam waktu singkat.

i just hope we both are healthy during those 4 days.huhuhu

Im coming homeeee... korea is home.. gong yoo is bae.. eh??? hahaha