Saturday, November 26, 2016

Segala yang kau tidak mahu

Aku bisa memberikanmu syurga.
Tapi kau tidak menginginkan nya dariku.

Aku bisa membuatmu bahagia.
Tapi kau tak inginkan bahagia bersamaku.

Friday, September 23, 2016

Kenapa???

If you have a wife. Janganlah suka2 pm perempuan lain tanpa hal mustahak. Atas alasan nak borak.. Rasa mcm ermmm sangat.

Especially if perempuan tu isteri orang.
Im all okay to have guy friends.
My husband pun ok. Tapi sekadar friend yang say hi now n then. Comments on fb pictures.

Bukanlah kawan yg sembang tru pm/wasap.

I prefer kalau u guys komen kt pic fb. I can reply and my husband pun boleh baca komen tu.

I just taknak sakitkan hati my husband. So sesiapa yg pm my fb especially guys mmg i takkan jawab.
My husband would not like it and i dont want to make him sad.

Im a wife first.
Sebab for time being he is my heaven.

Sebab i taknak husband i pun buat mcm tu. So it must start with me. Kalau i terjumpa chat my husband dgn perempuan lain. I tak cakap banyak.

Kemas bag tempah tiket flight ke dubai. Bye2 terus.
Kita kalau setia bagai nak rak tapi orang tak hargai memang kita xbagi muka.

Bini awak macamana?? Kalau dia tau awak mesej saya??

Friday, September 16, 2016

Justication yang berat sebelah

When I'm frustrated with my husband.  I tend to write.
But not here.  I vent out at twitter.  But sorry. My twitter is private except for only 5followers i think. 😝😝😝

So tonight i just want to reflect on whats good in our relationship.

1. Freedom

He gives me freedom. I give him freedom even sometimes it comes with nag.
- he let me fly alone with alika so i can travel and have fun with my friends.
-he let me go abroad with my friend. With or without alika.

My whole life. I never would have thought that I will marry such a great guy.

2. Limit

He states clearly my limits. I know I can't be having a personal chat routine with guys.
-he don't mind me having guy friends and commenting on Facebook.  As long as he can read it anytime he wants
-no guy should involve in my everyday routine except him.  Lols.  So sweet.

But he always by my side since we are working together 24/7. I don't need any other than him 😘😘😘

He knows im a very hard headed person. I get angry easily. But he dont get offended easily.

When im mad. He will just be quite and act like nothing happened. In 2 mins. I will be okay. And we become normal again. I dont need any pujuk moments.😁👏👏

He acts crazy with me and dont mind me being crazy around him. And thats what i love the most about my husband. I dont think i can find someone like that easily.

He lets me do what ever i want.

Wanna a holiday? Just book the flight tix darling.
Wanna have a day at home? He will go out and buy food for both of us.
Too lazy to wake up when baby cries? He will get up and prepare milk for baby and put her to sleep again.

There are so many things that he does that i dont think any other man willing to do.

Despite all he have his flaws too. Which i elaborate with frustration at twitter. Hahahahaha.

Im writing this for myself. So i can always remember the good in him. And wonder if i am good enough for him.

Thursday, August 25, 2016

We dont know

Its 3.23 am in the morning and I just want to write.

For all my fans out there. 😂😂😂

My daughter is sleeping not so soundly.
She is having a cough
And she becomes too attached lately.
The best thing being a mommy is that she always choose mommy. Wonder if its a good thing 😁😁😁

Her first birthday is just around the corner
26th august and my husband's on 28th august.

One year has passed since i was 10cm dilated and feeling like dying. Not sure if i wanna go tru that again 😨😨😨

But Allah knows best. I want more child to send dua' for me when im gone. And to accompany me when im old.
I mean i want sons to travel with.

I have foresee my coming years..hahahaha

My husband would be busy so i would just fly to anywhere with my children. I wonder why i kept pushing my husband out of my future days. 😕😕😕

I dont know. I used to see myself being together forever.
But i guess we dont always know what we want.
Or what we dont want. What we need or what we dont need.

Anyway.....

Almost september.
Then we gonna start our vacation this year. Yahooo..

If its up to me. I would be buying flight tix like crazy but i cant book anything more than 6/7months because i might be pregnant and i dont wanna be going here n there when im 8months preggy would i???

Till next time peeps. 😘

Monday, August 22, 2016

Better but flawed

I have been fighting a lot with my husband.
More like internal fight.
Or a one sided fight.
Because he doesnt know im mad at him.😭😭😭

But basically we run a normal life.
Still joking around.
When we are in a fight with our spouse,  we always just see the bad side of them.

Today I just can't help but see his good side.

We went out to an indoor play area for child.
There was a big slide there.
And me being me just cant stand still looking at all the fun there.

I basically went mental and became one of the children there.

To my suprise. My husband did not stop me. He just laughs away when he saw me sliding down that giant slide. Or when i was jumping crazily.

Whatever i did. He just smiled at me. 😒😒😒



And i cant thanked him enough for accepting me as i am. I may be flaws and all. But he accept me and that is the most important thing.

And all our petty fights and little issues did not matter anymore. Its just a thankfull feeling to have found my better half who is proud of me.

Thank you husband.
I promise you. I will try to be a better wife in the future. Insya allah.


Wednesday, August 3, 2016

Bersama jaga diri

Kadang kadang bila husband spend so much time at gym.
Aku rasa sunyi and marah.
Tapi bile tengok org lain semua lepas kawen makin bam2. 

Husband pun bambam gak tapi he looks good. For a 31 years old man. 

Tq husband for taking good care of yourself.
Makes me more excited untuk kuruskan badan supaya dapat stay fit and healthy with you.. 😘😘😘

Sedar take sedar we have been married for more than 3 years. Wow. Thats an accomplishment. Orang cakap 5 tahun pertama macam2 dugaan. Its true. We fight a lot. Tapi suprisingly aku jenis yg xmelawan.

Kalau gaduh pun aku akan senyap je. N merajuk for an hour. Kalau husband xpujuk pun esok bangun pagi mesti macam xpernah merajuk pun. (So matured kan?? 😝😝😝)

We never know our limit until we are pushed to it. Nampaknya sejak kahwin ni tahap kesabaran aku sangat tinggi. Hahahaha

But ada something about my husbang yg buatkan aku xmelawan dia. Sebab since kami kawen die takde buat hal dgn perempuan lain. Xde contact tru wasap or papelah. 

Bagi aku kalau kami miskin. Xde duit. Susah. Apa2 cabaran sekalipun aku tak kesah. I will be with you forever. Tapi tolong jangan ade org ketiga.

Selama mana beliau jaga hati beliau. Macam tu jugak aku akan jaga diri aku. 😘😘😘

Lotsa love. For my husband yg masih memancing di mana pun xtaula. Pada pkul 2 pagi. Huhuhuhu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Thursday, July 21, 2016

Fast paced life

Salam malam jumaat semua.
Lama giler aku tak blogging. Tapi aku masih belum nak bersara lagi. Aku suka menulis walaupun ayat yg aku garap ni sekadar apa yang terlintas di benak aku je.
Lepas raya ni aku sangat lemau. Disebabkan start dari raya kedua kami anak beranak mula demam berganti ganti.
Tapi alhamdulillah. Now semua dah ok. We just got back from sunway. Pegi pun sebab my husband yang teringin nak pergi lagi. It was our third time there except this time with Alika. 😘

Our schedule is so packed.
Bulan 10 we will be going to vietnam. Utk bisnes.
And bulan 11 we will be flying to australia. For our annual holiday. Yeay!!
Tapi semua aku belum plan lagi. Just beli tiket flight je. Phew.
So penat nak planning semua benda tapi i like it!
Penat tapi fun! 😁😁😁

This time around travel dengan a baby. So nervous.
My first plan adalah nak pergi kashmir this year tapi ade banyak aspek aku kena ambil kira.

-kebersihan sesebuah negara
-keselamatan keluarga
-keselesaan tempat penginapan
-penyakit berjangkit

So this year i decided to go somewhere yang bersih and more tersusun. Good public transport. And selamat untuk Alika mostly. Kena stroller friendly.baby friendly. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

Sikit2 dah start shopping dah. November adalah musim bunga di australia tapi xdelah sejuk sangat. Around 26degree celcius. Sbb aku dah serik nak melancong time winter and aku bimbang alika tak boleh withstand the weather.

Haish. Jadi mak ni macam2 kena fikir kan??
Kadang2 rasa macam otak overload. Huhuhu
Now tgh plan nak pakai baju apa n bagaimana n kalau boleh hari2 nak sedondon ala che ta melancong. Hahaha. Angan2 jela dulu tapi manatahu boleh jadi kenyataan. If im not busy.
Hahahaha

Okayla. Aku macam kena pi tidola. Sbb aku xtau nk sembang pasal apa. Hidup aku ala ala fast pace now. Tp aku je yg slow mcm kura2 nak follow hidup sendiri. Huhuhu

Sunday, June 12, 2016

Ramadhan ketiga sebagai isteri

Salam Ramadhan buat semua.

Harini hari keenam selesai menunaikan ibadat puasa.
My routine as a wife mestilah masak sahur untuk suamiku.
Jangan main2. Suamiku ni makan sahur sampai 3 kali tambah.
😂😂😂

Alhamdulillah.
Husband memahami sejak 6hari puasa ni sekali pun aku tak pernah masak berbuka sebab kami beli kat bazaar je. Yelah. Keluar kerja sampai rumah dah pukul 6. Nak masak apa??

Syukur dapat suami penyayang bagi je aku rehat sampai azan maghrib. Aku punya pemalas nasik bungkus husband pun aku xletak dalam pinggan. Malas nak basuh. Hahahaha

Hidup berdua ni serba salah kalau nk masak. Suami pulak jenis xmakan lauk yang dipanaskan. So takyah berharap nk masak lebih time buka utk buat sahur. Memang takkan terjadi. Tiga tahun kawen memang macam itulah.30 hari kena masak sahur.

Pastu bulan2 puasa ni dua dua lapar asyik bercakar mcm anjing dengan kucing. Dah berbuka elok baik balik. Lols.

Korang laki bini pun mesti mcm weolls jugak kan?? Hahaha
Bahaya perut lapar.

Thursday, May 26, 2016

Few updates

Salam..
Im here again..
I only write when im bored.
And im only bored when husband is not around.
my husband is a fishing addict.
he will be on fishing trips every night if i let him.
So what am i going to share tonite?
Pembahagian modal dan akaun bisnes? boringggg.. 
Just a quick update ya.
1. My lovely daughter is exactly 9months old today. 26/5/2016


She looks more like her daddy. I dont mind. My son will look like me. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

2. I'm on my way to launch my own line of semi instant shawl called Farfalla by Seyf Amalin. Its 40% ready. Im having a few bump along the way. But this time i wont give up! πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

In process. You girls love this? I sure do  πŸ˜˜

3. I have lost about 3kg since i have started diet. Im aiming to loose another 3kg. I will tell you more about my journey from 66-60. Ifffff i ever make it to 60kg

Well.baaically thats all whats happening around me now. Will catch up later.


Friday, May 20, 2016

Tips mula berniaga

Assalamualaikum sahabat online.
Dah lama rasanya Amal tak menulis di blog ni.
Terlampau sibuk sebenarnya.
Amal baru sahaja settle menguruskan pembukaaan cawangan ke 5 kedai tudung SEYF AMALIN dan juga merupakan shoplot pertama kami.

Sebelum ni bukak pushcart je. Jadi perubahan yang Besar dari pushcart ke shoplot buat kami suami isteri tak cukup tidur nak menguruskan semuanya.

Jadi harini amal nak kongsi pasal mcamana nk mulakan perniagaan sebab Amal rasa ramai yang nak berniaga tapi taktahu macam mana.

Ade beberapa tips yang ada boleh ikut. Amal senaraikan beberapa yang boleh membantu, insya allah.

1. Bermula dengan apa yang ada.
- contohnya kalau anda ade rm100 untuk dijadikan modal. Mulakan dengan rm100. Jangan bagi alasan pada diri sendiri. Contoh alasan yang kita biasa bagi kat diri sendiri.
"Aku nak kumpul rm5000 pastu nak start bisnes."

2. Jangan buat pinjaman untuk mulakan bisnes pertama anda.
Kenapa?
sebab bisnes pertama ni untuk kita belajar macamana nak buat sale. Macamana nak uruskan stok. macamana nak arrange masa.. kita perlu bermula kecil. fakta: 95% bisnes akan tutup pada 3tahun pertama. Jadi kita taknak ade beban hutang pinjaman.

3. Berkuli.
- ade penjelasan yang sangat panjang untuk berkuli. Tp secara bahasa mudahnya. Kita kena jadi seperti budak praktikal dalam bidang yang kita ingin cuburi. Kalau rasa nak bisnes tudung. Cuba bekerja dengan kedai tudung dulu. berkuli ni dapat mengajar kita banyak benda dan juga membantu kita mengenalpasti masalah2 yang bakal kita hadapi.

4. Risiko terkawal.
-kenalpasti risiko terkawal yang kita boleh ambik. Setiap bisnes ade risiko dan kita tidak boleh lari dari risiko. Kita cuma boleh meminimakan risiko dan mengurus risiko.
Contoh risiko. duit burn bisnes tutup.
Mengurus risiko. Berapa nilai wang yang anda sanggup burn.?

Okay. Tu je tips amal kali ni.
Jadi kalau berkira2 nak berbisnes. Boleh mula sekarang. Macamana?

1. Asingkan duit yang anda sanggup burn untuk fasa belajar. Jangan lebih dari dua ribu.
2. berkuli dengan orang dalam bidang yang kita minat untuk cuburi.
3. Mulakan secepat mungkin.

Harap dapat membantu. Nanti next time Amal akan share pasal pembahagian modal dan cara urus akaun 101 bagi peniaga yang baru bermula.

feel free to visit my fb page: seyf amalin atau ig:seyfamalin

Monday, May 2, 2016

travelling alone with baby by flight

First time sharing. untuk berkongsi pengalaman amal bawak baby seorang diri menaiki flight dari KB-KL-KB

Kalau rasa nak follow okay..
Kalau rasa macam tak boleh follow pun okay.
Xde yang betul atau salah. 

Cuma nak share pengalaman sahaja.

Amal memang tak boleh tinggal stroller. Alika berat 9.5kg. Kalau nak dukung alamatnya patah tangan saya.



Barang-barang yang saya bawa untuk perjalanan KB-KL-KB

1. Baby carrier
-untuk memastikan kedua tangan free untuk pegang boarding pass/beg/stroller/telefon dll 

2. Diaper bag/beg susu + handbag
- kita tak tahu kalau dah masuk departure hall. Baby berak dan tibe tibe kena tukar pampers/buat susu takdelah susah2 nak kena bukak beg besar utk ambik barang2 kan. (Kepentingan carrier supaya tangan boleh akses beg dan barang-barang dalam beg dengan mudah.)

-letak dokumen penting bersama duit dalam satu beg kecil jadikan satu beg je sekali barang2 baby.

-air panas dan susu bayi boleh bawak masuk lepas airport security sbb makanan baby/susu baby dibenarkan.

3. Stroller kompak yang senang dilipat dan dibuka. One hand handle. (Kepentingan carrier supaya tangan free utk bukak dan tutup stroller)
- memberi keselesaan ketika baby tidur.

- memudahkan mommy masuk toilet. letak anak dalam stroller. Bawak stroller masuk toilet OKU. (Saya lebih rela anak sekali dalam toilet dari mengharapkan orang asing pegang anak semasa saya masuk toilet.)

4. Carry on bag.
- im a cheapskate. Tak nak ambik luggage so bawak carry on sahaja. Kalau nak senang. Ambik check in luggage. Jadi xpayah bawak carry on. Pegang stroller and bag diaper and handbag sahaja.




Apa yang penting untuk memastikan kelancaran perjalanan

1. Masa
-pastikan sampai awal di airport untuk mengelak kekalutan memandangkan kita bawak baby dan seorang diri.

-saya terus check in di self check in machine memandangkan saya xde check in luggage. Tak perlu tunggu kaunter check in bukak. Sampai airport boleh terus check in.

2. Keperluan dalam flight
-masuk departure hall terus sediakan susu untuk baby sebab dah naik flight nanti tempat sempit. Org ramai. Takde masa dan takde ruang nak buat susu.

-kain untuk lap muntah/peluh bayi.

- letak susu kat tempat yg senang untuk dicapai. Seeloknya diaper bag tu guna bag yang banyak poket/zip. Kain pulak saya selit je kat celah carrier. Time nak guna tarik je celah carrier.

3. Menaiki kapal terbang.
- dengan barang yang banyak dan seorang bayi yang suka menjerit. Saya ade dua choice semasa menaiki pesawat. Supaya tak perlu berebut rebut dengan orang lain dan pramugari boleh fokus tolong saya letak bag kat bahagian atas kabin. Malas nak susah2 angkat beg sambil bawak baby.
A. Naik paling awal
B. naik paling akhir

- stroller tu boleh tolak sampai depan pintu kapal terbang. Sebelum masuk flight. Lipat stroller n tinggal je nnt akan ada orang akan toling simpankan stroller tu. Tapi make sure ambik flight yg tak perlu naik turun tangga ya. Kalau tak naya nk angkut stroller/bag naik tangga dengan baby lagi.

4. Sabar dan dont rush.. take your time untuk settle kan sesuatu perkara. Sebab tu kena datang airport awal.




On da way.

1. Tekanan udara ketika pesawat berlepas dan mendarat akan menyebabkan ketidakselesaan kepada bayi.

Jadi. Amal memang pegang botol susu siap2 semasa take off and landing bagi alika minum supaya telinga baby tidak sakit.

pramugari akan ajar cara pakaikan tali pinggang bayi. Jadi jangan bimbang. Need help? Just ask.

2. saya sangat suka carrier sebab ianya senang dipakai dan dibuka. Saya tak suka baby wrap sebab kain wrap panjang dan susah dipakai dalam keadaan sempit begini.

Naik je flight. saya akan buka carrier supaya baby lebih selesa dan dapat bergerak. Bila almoat nk mendarat saya akan pakai balik dalam keadaan duduk. Mudah dan cepat.

Saya guna carrier boba air sebab ianya ringan. Kain yg cepat kering. Nipis. Boleh dilipat menjadi beg bila tidak digunakan dan ia ada satu bahagian sperti poket untuk saya letak ic/boardingpass/handphone.

Friday, April 29, 2016

Girls days' out

Pertengahan april yang lepas. Aku ber girls days out with my utp frens. That would mean sara.sha.and rian. We went to johor. And yes. We bring babies.

I fly with alika alonw from kb-kl
We travel by car to legoland. driving for four hours.
Spend happy and fun times in the legoland.
Check in into a good hotel and just talk.
I think we gonna make a trip every year.


Six of us. I had too much fun riding roller coaster. Running in rain. Wet rides. Ahhhh.


Saturday, April 2, 2016

Sharing

I only have a lot to say when i have problems.

Now i definately run out of ideas.

Just a few updates.

1. Alika just turn 7months and she have 4teeths already. So fast. She also is learning how to stand up on her own. Makes me have heart attack every time she let go of her hands.

Please follow my instagram for her pic.
Ig: seyfamalina

My ig is not private for many reasons.

2. Will be opening a new shop. Maybe mid april or early may. Will post more on that when i have the time.

3. Is planning a trip outside malaysia this october. First time bringing alika abroad. Wonder how her first pasport will look like. 😄

4. devided the shops into two devision. Hijaab n clothes. I handle hijaab. Husband handle clothes. My own style and his own style.

5. Is planning for raya already.
Is planning for another holiday destination.

I think thats all. Hope to have more time to write and share soon. 😊😊😊

Thursday, March 3, 2016

Yada yada

Salam semua.

Its 0036 n I can't sleep.
Straight to the point.

Being a wife means I have to hold my emotions inside.
Its torturing me.
I can't tell people my problems
And I can't bear hiding it.

Airmata dah kering.
Perasaan dah redha.

Ya Allah
Kau berikan kebahagiaan buat kawan2 ku.
I feel their pain.
I cry their tears.

Make them the most happiest person.
Im lucky in many ways.
But im being ungratefull.

I told my husband.
He should practice changing alika's nappy
Im not gonna be here forever.

Deep inside it feels like he dont love me.
i told him im looking for lawyer syariah incase anything happen between us.

And he said nothing. Maybe he is too shock. Me being bold.

We dont have divorce in mind.
But we always keep it real.

Second marriage.
Child custody.
Second wife.
Yada. Yada. We talk about it calmly.

My ramblings is so random.
a lil.bit of pieces from everything in my life.

Thursday, January 28, 2016

Communication

Its 1.25 am
I wanna talk to husband
But he's on the net watching youtube

I wanna talk about many things with him.
But we just don't have that opportunity