Thursday, May 26, 2016

Few updates

Salam..
Im here again..
I only write when im bored.
And im only bored when husband is not around.
my husband is a fishing addict.
he will be on fishing trips every night if i let him.
So what am i going to share tonite?
Pembahagian modal dan akaun bisnes? boringggg.. 
Just a quick update ya.
1. My lovely daughter is exactly 9months old today. 26/5/2016


She looks more like her daddy. I dont mind. My son will look like me. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

2. I'm on my way to launch my own line of semi instant shawl called Farfalla by Seyf Amalin. Its 40% ready. Im having a few bump along the way. But this time i wont give up! πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

In process. You girls love this? I sure do  πŸ˜˜

3. I have lost about 3kg since i have started diet. Im aiming to loose another 3kg. I will tell you more about my journey from 66-60. Ifffff i ever make it to 60kg

Well.baaically thats all whats happening around me now. Will catch up later.


Friday, May 20, 2016

Tips mula berniaga

Assalamualaikum sahabat online.
Dah lama rasanya Amal tak menulis di blog ni.
Terlampau sibuk sebenarnya.
Amal baru sahaja settle menguruskan pembukaaan cawangan ke 5 kedai tudung SEYF AMALIN dan juga merupakan shoplot pertama kami.

Sebelum ni bukak pushcart je. Jadi perubahan yang Besar dari pushcart ke shoplot buat kami suami isteri tak cukup tidur nak menguruskan semuanya.

Jadi harini amal nak kongsi pasal mcamana nk mulakan perniagaan sebab Amal rasa ramai yang nak berniaga tapi taktahu macam mana.

Ade beberapa tips yang ada boleh ikut. Amal senaraikan beberapa yang boleh membantu, insya allah.

1. Bermula dengan apa yang ada.
- contohnya kalau anda ade rm100 untuk dijadikan modal. Mulakan dengan rm100. Jangan bagi alasan pada diri sendiri. Contoh alasan yang kita biasa bagi kat diri sendiri.
"Aku nak kumpul rm5000 pastu nak start bisnes."

2. Jangan buat pinjaman untuk mulakan bisnes pertama anda.
Kenapa?
sebab bisnes pertama ni untuk kita belajar macamana nak buat sale. Macamana nak uruskan stok. macamana nak arrange masa.. kita perlu bermula kecil. fakta: 95% bisnes akan tutup pada 3tahun pertama. Jadi kita taknak ade beban hutang pinjaman.

3. Berkuli.
- ade penjelasan yang sangat panjang untuk berkuli. Tp secara bahasa mudahnya. Kita kena jadi seperti budak praktikal dalam bidang yang kita ingin cuburi. Kalau rasa nak bisnes tudung. Cuba bekerja dengan kedai tudung dulu. berkuli ni dapat mengajar kita banyak benda dan juga membantu kita mengenalpasti masalah2 yang bakal kita hadapi.

4. Risiko terkawal.
-kenalpasti risiko terkawal yang kita boleh ambik. Setiap bisnes ade risiko dan kita tidak boleh lari dari risiko. Kita cuma boleh meminimakan risiko dan mengurus risiko.
Contoh risiko. duit burn bisnes tutup.
Mengurus risiko. Berapa nilai wang yang anda sanggup burn.?

Okay. Tu je tips amal kali ni.
Jadi kalau berkira2 nak berbisnes. Boleh mula sekarang. Macamana?

1. Asingkan duit yang anda sanggup burn untuk fasa belajar. Jangan lebih dari dua ribu.
2. berkuli dengan orang dalam bidang yang kita minat untuk cuburi.
3. Mulakan secepat mungkin.

Harap dapat membantu. Nanti next time Amal akan share pasal pembahagian modal dan cara urus akaun 101 bagi peniaga yang baru bermula.

feel free to visit my fb page: seyf amalin atau ig:seyfamalin

Monday, May 2, 2016

travelling alone with baby by flight

First time sharing. untuk berkongsi pengalaman amal bawak baby seorang diri menaiki flight dari KB-KL-KB

Kalau rasa nak follow okay..
Kalau rasa macam tak boleh follow pun okay.
Xde yang betul atau salah. 

Cuma nak share pengalaman sahaja.

Amal memang tak boleh tinggal stroller. Alika berat 9.5kg. Kalau nak dukung alamatnya patah tangan saya.



Barang-barang yang saya bawa untuk perjalanan KB-KL-KB

1. Baby carrier
-untuk memastikan kedua tangan free untuk pegang boarding pass/beg/stroller/telefon dll 

2. Diaper bag/beg susu + handbag
- kita tak tahu kalau dah masuk departure hall. Baby berak dan tibe tibe kena tukar pampers/buat susu takdelah susah2 nak kena bukak beg besar utk ambik barang2 kan. (Kepentingan carrier supaya tangan boleh akses beg dan barang-barang dalam beg dengan mudah.)

-letak dokumen penting bersama duit dalam satu beg kecil jadikan satu beg je sekali barang2 baby.

-air panas dan susu bayi boleh bawak masuk lepas airport security sbb makanan baby/susu baby dibenarkan.

3. Stroller kompak yang senang dilipat dan dibuka. One hand handle. (Kepentingan carrier supaya tangan free utk bukak dan tutup stroller)
- memberi keselesaan ketika baby tidur.

- memudahkan mommy masuk toilet. letak anak dalam stroller. Bawak stroller masuk toilet OKU. (Saya lebih rela anak sekali dalam toilet dari mengharapkan orang asing pegang anak semasa saya masuk toilet.)

4. Carry on bag.
- im a cheapskate. Tak nak ambik luggage so bawak carry on sahaja. Kalau nak senang. Ambik check in luggage. Jadi xpayah bawak carry on. Pegang stroller and bag diaper and handbag sahaja.




Apa yang penting untuk memastikan kelancaran perjalanan

1. Masa
-pastikan sampai awal di airport untuk mengelak kekalutan memandangkan kita bawak baby dan seorang diri.

-saya terus check in di self check in machine memandangkan saya xde check in luggage. Tak perlu tunggu kaunter check in bukak. Sampai airport boleh terus check in.

2. Keperluan dalam flight
-masuk departure hall terus sediakan susu untuk baby sebab dah naik flight nanti tempat sempit. Org ramai. Takde masa dan takde ruang nak buat susu.

-kain untuk lap muntah/peluh bayi.

- letak susu kat tempat yg senang untuk dicapai. Seeloknya diaper bag tu guna bag yang banyak poket/zip. Kain pulak saya selit je kat celah carrier. Time nak guna tarik je celah carrier.

3. Menaiki kapal terbang.
- dengan barang yang banyak dan seorang bayi yang suka menjerit. Saya ade dua choice semasa menaiki pesawat. Supaya tak perlu berebut rebut dengan orang lain dan pramugari boleh fokus tolong saya letak bag kat bahagian atas kabin. Malas nak susah2 angkat beg sambil bawak baby.
A. Naik paling awal
B. naik paling akhir

- stroller tu boleh tolak sampai depan pintu kapal terbang. Sebelum masuk flight. Lipat stroller n tinggal je nnt akan ada orang akan toling simpankan stroller tu. Tapi make sure ambik flight yg tak perlu naik turun tangga ya. Kalau tak naya nk angkut stroller/bag naik tangga dengan baby lagi.

4. Sabar dan dont rush.. take your time untuk settle kan sesuatu perkara. Sebab tu kena datang airport awal.




On da way.

1. Tekanan udara ketika pesawat berlepas dan mendarat akan menyebabkan ketidakselesaan kepada bayi.

Jadi. Amal memang pegang botol susu siap2 semasa take off and landing bagi alika minum supaya telinga baby tidak sakit.

pramugari akan ajar cara pakaikan tali pinggang bayi. Jadi jangan bimbang. Need help? Just ask.

2. saya sangat suka carrier sebab ianya senang dipakai dan dibuka. Saya tak suka baby wrap sebab kain wrap panjang dan susah dipakai dalam keadaan sempit begini.

Naik je flight. saya akan buka carrier supaya baby lebih selesa dan dapat bergerak. Bila almoat nk mendarat saya akan pakai balik dalam keadaan duduk. Mudah dan cepat.

Saya guna carrier boba air sebab ianya ringan. Kain yg cepat kering. Nipis. Boleh dilipat menjadi beg bila tidak digunakan dan ia ada satu bahagian sperti poket untuk saya letak ic/boardingpass/handphone.