Posts

Showing posts from May, 2016

Few updates

Image
Salam..
Im here again..
I only write when im bored.
And im only bored when husband is not around. my husband is a fishing addict.
he will be on fishing trips every night if i let him. So what am i going to share tonite? Pembahagian modal dan akaun bisnes? boringggg..  Just a quick update ya. 1. My lovely daughter is exactly 9months old today. 26/5/2016


She looks more like her daddy. I dont mind. My son will look like me. 😅😅😅
2. I'm on my way to launch my own line of semi instant shawl called Farfalla by Seyf Amalin. Its 40% ready. Im having a few bump along the way. But this time i wont give up! 💪💪💪
In process. You girls love this? I sure do  😘
3. I have lost about 3kg since i have started diet. Im aiming to loose another 3kg. I will tell you more about my journey from 66-60. Ifffff i ever make it to 60kg
Well.baaically thats all whats happening around me now. Will catch up later.

Tips mula berniaga

Assalamualaikum sahabat online.
Dah lama rasanya Amal tak menulis di blog ni.
Terlampau sibuk sebenarnya.
Amal baru sahaja settle menguruskan pembukaaan cawangan ke 5 kedai tudung SEYF AMALIN dan juga merupakan shoplot pertama kami. Sebelum ni bukak pushcart je. Jadi perubahan yang Besar dari pushcart ke shoplot buat kami suami isteri tak cukup tidur nak menguruskan semuanya.Jadi harini amal nak kongsi pasal mcamana nk mulakan perniagaan sebab Amal rasa ramai yang nak berniaga tapi taktahu macam mana.Ade beberapa tips yang ada boleh ikut. Amal senaraikan beberapa yang boleh membantu, insya allah.1. Bermula dengan apa yang ada.
- contohnya kalau anda ade rm100 untuk dijadikan modal. Mulakan dengan rm100. Jangan bagi alasan pada diri sendiri. Contoh alasan yang kita biasa bagi kat diri sendiri.
"Aku nak kumpul rm5000 pastu nak start bisnes."2. Jangan buat pinjaman untuk mulakan bisnes pertama anda.
Kenapa?
sebab bisnes pertama ni untuk kita belajar macamana nak buat sale. Ma…

travelling alone with baby by flight

Image
First time sharing. untuk berkongsi pengalaman amal bawak baby seorang diri menaiki flight dari KB-KL-KB

Kalau rasa nak follow okay..
Kalau rasa macam tak boleh follow pun okay.
Xde yang betul atau salah. 

Cuma nak share pengalaman sahaja.

Amal memang tak boleh tinggal stroller. Alika berat 9.5kg. Kalau nak dukung alamatnya patah tangan saya.



Barang-barang yang saya bawa untuk perjalanan KB-KL-KB

1. Baby carrier
-untuk memastikan kedua tangan free untuk pegang boarding pass/beg/stroller/telefon dll 

2. Diaper bag/beg susu + handbag
- kita tak tahu kalau dah masuk departure hall. Baby berak dan tibe tibe kena tukar pampers/buat susu takdelah susah2 nak kena bukak beg besar utk ambik barang2 kan. (Kepentingan carrier supaya tangan boleh akses beg dan barang-barang dalam beg dengan mudah.)

-letak dokumen penting bersama duit dalam satu beg kecil jadikan satu beg je sekali barang2 baby.

-air panas dan susu bayi boleh bawak masuk lepas airport security sbb makanan baby/susu baby dibenarkan.

3. Stroller…