Posts

Showing posts from September, 2014

benda kecik

Months end.

Done bagi gaji to all my crew.

Done belikan phone baru for my dad.

Xmampu nak bagi benda lain.

But i try my best. Utk bahagiakan my family.

Mak dan ayah banyak berkorban untuk aku.

Aku takut masa untuk aku balas jasa mereka semakin pendek.

What if one day my dad just gone.

Aku akan menyesal yang teramat.

So i start now. Benda kecik yang aku mampu buat. Sebab kalau nk tunggu nak buat benda besar. Tak tahu bila.

Mungkin aku yang akan mati dahulu.
Mungkin lepas ni aku dah tak mampu.


yang mana?

Kadang aku rasa Allah sayang sangat pada aku.
Sebab apa yang aku nak. Allah mesti akan bagi.

Kadang aku risau. Kalau Allah bagi semua yang aku nak supaya aku makin jauh dengan Dia.

first time for everything

Harini first time aku guna check.

Ketaq jugakla tangan nak tulis cek tadi..

Haha.. okayla. There is a first time for everything.

My largest transaction happens today..

Alhamdulillah..

Tengah bayangkan one day i will be doing a 100k transaction..

Masa tu akan rasa 19k ni kecik gilerr..

Xsabar nak hadapi masa depan. Yeayness!! Hehehe

In a few days. Tak sabar nak tengok n launch my third baby.. :)


waking up

Today i woke up to a good news.

Kereta yang kononnya lambat nak sampai.
Is already on the wayyyyyy..

Kenapa happy sangat???
Because we struggle so much just to get this car passed the loan.

Susah sangat nk dapat loan bank.
We got this loan directly from toyota.

Dan harini jugak nk byar sewa kedai for the next 3 months...

Harini rm18k nak bagi kat kbmall. Gile x???

Tapi ni kire macam investmentla kan...hihoho..

Okayla. Lepas ni boleh gi jalan jalan dahhhh..
Husband dah tak ada alasan dah..

togethee

Never said no to me.
Even to my wildest dream.

We build seyf amalin together.

I hope we stay together forever till jannah.

Hes not romantic.
But hes my biggest supporter
ever to my craziest idea.

cat got my tongue

I dont know what to say anymore.

I have soo much to tell. But knowing that i have no point telling it.

I just am gratefull to have a loving. Protective husband.

The emotional security he gives me is beyond expectations.

I love him for saying i do.

I love him for taking me as his wife when im lost.

I love him and with all his past.

Yeah..i know his pasts even he rarely talks about it.

Often i would just stare at him and asked him if he loves me too.

And i would fall asleep crying. But still holding his hand. We only married for 1 year and 3 months. But i hope he will stay like this forever.

shopping frenzy

Im in this crazy period of shopping.

And i had my period.. so sad.. good bye baby..

Everytime i sulk with my husband. I'll grab my handbag and go shopping.

Its convenience since im already at kbmall everytime.

Now i just paid for two bokittas. Its a good thing eid adha is just around the corner. I got myself a good reason.

And many other things that i paid for. Including the wedding dress. And tbe wedding shoes. And many wedding stuffs. I think im going crazy. I think my husband thinks im going crazy.

Our supposedly car expected to arrive this months end is not going to arrive this month.we have to wait a little longer.

I insist on the colour we have chosen and wont settle for anything other than that even if we have to wait for another month.

And of course problems with my pushcarts. Husband keeps saying its okay. And i keep telling myself itd gonna be okay.

We have Allah.. :)

rahsia

Aku baru sedar. Aku ni sebenarnya manusia yang banyak rahsia.

Ade 30% of my life is a secret yang aku akan bawa sampai ke mati kot.

Tapi dalam rahsia2 ni ade yang aku ceritakan dengan kawan2 baik aku tapi mostly aku cerita parts jelah..

Aku suke. Ade rahsia. Ade benda hebat yg cuma aku tahu. Ada benda yang i will take to the grave.

Tapi semua orang pon ade rahsia kan. Semua orang pon sama mcam aku..

Macam perasaan. Selagi mana ia tak terluah. Selama itu perasaan itu special. Sama dgn rahsia. Selama mana xde org tahu. Selama itu rahsia akan kekal special.

harapan

Selalu aku ingat je bile last date aku menstrual.

Skarang bole plak lupa last date period.

So ni xtau bile spatutnya aku period.

Rasa macam da lama da. Macam da lewat da ni.

Aku da membina harapan ni.

impian dan cita2

On 31st december 2014 i will be sying these.

1. My name is nur amalina abdullah salleh. Age 25. Married to a great man.

2. I have 4 small shops and 10 staffs under me.

3. I generate 25k per month.

4. Before 30 i will have my first 1 million.

5. I will be expanding to terengganu (mesra mall) and pahang(east coast mall)

6. I will buy the house belakang maahad that i am eyeing.

Kasi canlah.. nak berangan sikit.

You are what you think of yourself. Hehehe

jaga tiang

Just finished my second meeting in this month dengan pekerja2.

Why?

 Becos sale kedai menurun. Belum sampai tahap rugi tapi i can sense sumthing is wrong. One rotten fruit can infect the whole bucket.

And i just realise that rotten fruit tak solat. Past months all my staff pray diligently.

So i held a meeting a throw a sentence that i hope all of them understand. Sesapa yang tak solat will be fired immediately lepas ni.

Becos to me Allah is the most important. I dont care about other people. I dont care about my shop. Sape tak jaga Allah. Saya akan pecat. Sbb solat itu tiang. Kalau tak jaga tiang macam2 benda lain akan terjadi.

membahagiakan orang lain

Tak sabar nak tunggu hujung bulan ni..

Sebab nak bagi gaji kat pekerja. Bulan ni pekerja 5 orang. Bulan depan 7 orang. Target hulan 12 ni nak pekerja 10 orang with 4 pushcart. Seorang supervisor. Seorang assistant supervisor. Seorang my personal assistant cum accountant.

Sebab bulan depan bukak puahcart baru. Nk tengok daily sales and weekly sales macam mana di tempat baru. Dan bole start planning for the next pushcart.

Sebab xsabar nak bagi duit kat ma and my abah. And my mil and fil. Seronok buat parents happy.

Sebab nak belikan fon baru for my dad. Memang bole beli sekarang tapi that would be tal professional. Kena tunggu tutup akaun dulu. :)

And sebab bulan depan kereta da sampai... nak bawak my parents jalan2. Akhirnya dalam hidup ni..buat orang lain gembira adelah lebih membahagiakan.. weeee

mesin rumput

Sedih sangat rasa..

Harini ade orang datang meain rumput kt depan rumah..

Runah kami ni da mcm hutan.
Punyelah susah nk cr orang yg sanggup mesin rumput ni..

Mintak tolong abah saya cari orang baru ade yg nak datang.

Lepas siap sume. Saya tengok and bajet mcm mahal jugakla sebab die settle sume.

Bile tanya harga die jawab rm80 je. Ya Allah.. rasa sedih sangat.. orang kerja keras tapi tak harapkan banyak pon.

Rasa nk suh die datang every weekend je. Bole tolong die.. bile berniaga ni.. duit macam takde makna sangat.. ambik apa yang perlu untuk makan dan hidup sahaja.

Rasa bersyukur sbb Allah pilih saya dan suami untuk susuri kehidupan sebagai saudagar.

Dalam setiap doa. Saya mintak pada Allah supaya beri saya peluang untuk berniaga. Dan beri peluang kepada saya untuk mengikut sunnah nabi..

he know me well

Tadi tengah makan dengan husband.pastu gitau die.

Bie. Kalau yang bagitau sumthing jangan marah ek..

Die terus tanya. Beli ape???

Hahahagaga... xbole nk mengelak dah...kui3


nakkk jugakk

Ohhhh maiii godddd

I already ordered the wedding dress.
And the wedding shoes.
And the wedding jacket.

Now i just have to wait for it to arrive.

And plan on how im gonna raise 8k for istanbul.

Aaaaaa..tak kireeee.. nak jugakkkk..haha

Nnt barang sampai i let you guys know..

wifey mode on

Now im sooo in wifeyy mode.

Januari nak g krabi but i planned everything now.

Shopping dresses untuk makan malam dengan husband. Confirm tak jadi backpacking sangat.

And tengah survey wedding dress.
Sebab next year anny nak pegi istanbul (even tiket xbook lagi)

Nak shoot wedding kat sana.. oohhhh...
Seronok sbb time nak kawen dulu xmampu nak plan pape. Kekangan duit dan masa.

Sekarang hadap fon dan gugel everything.
Planning sikit2. Selang seli dengan planning for seyf amalin.

Btw da sign contract utk 3 push cart.
Dan already tanya for another one november ni.

May Allah ease everything.

Andddd.. tadi ade nampak sebuah rumah area maahad lelaki. Cantikkkk..

Saya sukee..husband pon suke.

Planning nk pindah tahun depan.

Target bulan 1 tapi pk balik mcm xlogik sbb masa tu tgh melancong. Maybe bulan 2 atau 3. Tp tindakan selanjutnya hanya akan dibuat bulan 12 ni lepas settle sume pasal kedai..

Cant wait!!!

orang benci bos.

Sejuk kaki tangan gua.

Baru lepas mengamuk kat pekerja.

Kalau aku tak mengamuk. Sampai bile pon tak selesai.

Masalah sama je duk ulang2. Hari2 aku duk pk masalah sama.

Sampai bila pon aku xbokeh pikir nak kembangkan syarikat. Masalah macam ni aku tak larat nk fikir.

cipta bahagia

Sebenarnya kehadiran husband as teman hidup ni tersangatlah banyak kebaikannya.

Bila lepas kawen baru faham. Oooo..patutla Allah suruh berkahwin.. ini sebabnya..

Salah satu sebab yang saya nak kongsi adalah ketenangan jiwa. Sbb kita bole dapat emotional security. Sebab kita tahu kita always ade sumone yang sayang kita. Kita tahu yang kita ada sumone yg tak curang dengan kita.. benda tu priceless..

Even ade pompuan yang chat fb or mag die kita tak rasa bimbang pon. Sbb kita tahu die sentiasa je depan kita.

Tapi saya tahu. Perkahwinan ni bukan sntiasa bahagia. Tapi kebahagiaan tu adalah sesuatu yang kita kena cipta.

fiil husband

My hubs ni seorang yang tak pernah nak bagi iolls buat keje seorang diri. Die mesti nak ikot jugak.

Sampai satu tahap iolls rasa rinass sangat  tapi iolls cepat2 sedar diri. Kenapa sungguh tak bersyukur diri ini??

Tak pernah pon iolls bercita2 nak dapat hubs sebegini. Kalau nak pegi tingkat3 kbmall untuk withdraw money pon akan dicari iolls sampai ke hujung dunia ubtuk teman beliau.

Sekali sekala ada jugak beliau benarkan iolls berseorangan. Seperti ketika iolls mekap customer  itupun selepas kali pertama beliau ikut dan terpaksa tunggu 2 jam di dalam kereta. Barulah beliau ibsaf dan berfikiran waras.hehehe.

Mungkin ni kot cara beliau jaga wife. Taktahu nak cakap cara ni betul atau tidak. Tapi bile beliau tak ada baru iolls rasa dihargai.

Seperti sekarang ini. Beliau ke gym. Iolls tido dalam stor kedai selepas bermati matian tak ingin pulang ke rumah walau disuruh beliau berkali kali.

im that kind of mommy

So... now just nak update my future plans.

Sejak dari sekolah lagi kalau nak pape akan tulis kat kertas or mana2 tempat selalu tengok..

1. Set up kiosk 3 dan kiosk 4(baju)
2. Bukak shoplot/butik untuk baju, tudung and bridal.
3. Beli mesin jahit tepi. (Start my own line)
4. Butik akan ade dua pekerja. Both bole menjahit. Sorang potong kain sorang jahit sambil jaga kedai.
5. Venture out. First choice KL. Second choice N9 dan sekitar.

OUR aim.

1. Anniversary next year nak ke istanbul.
2  nak backpack ke china dan vietnam cari suplier. Nak learn on our own.
3.nak beli tanah first. Then build our cute little hone.
4. Nak pujuk husband invest in apartments. Hes so against this. How can i make him understand.
5. End of next year i should have my own bmw x6/ range rover.
6. Try for our first baby.

Anda pon boleh cuba. Cuba tulis impian anda. Hari2 baca ransang minda dan insya allah capai impian..

Haritu saya tengok cerita boys over flowers. Then nampak tekanan those four boys yang kena take …

good news

Push cart di kbmall da tukar yang baru.

Lepas ni kena simpan barang setiap hari.
Rasa a bit menyusahkan tu ade tapi naseb baik my kiosk mmg ada dua orang pekerja. Atleast xdelah penat sangat. Lagipon pagi2 bukan ada customer sangat pon..

Dalam kesusahan Alalah beri dua berita gembira.

Push cart ketiga sudah lulus. Cuma tunggu nasa je untuk operasi bulan 10 ni. Alhamdulikkah. Dahlah bulan october ni raya haji. Insya allah sales meletup lagi. Means i need more pekerja..

Saya nak cari lagi dua orang pekerja. Nampak macam membazir kan tapi i jave my own reasons..

Kereta pulak da confurm lulus cuma tunggu kereta sampai either akhir bulan ini or awal bulan depan. Bile2 pon xkesah. Im happy that kete da lulus pasni nk ajak husband g jalan mana2 senanglahh..

Tak sabar nak tunggu oktober tiba..

Sekarang da start planning for 4th & 5th kiosk di kbmall.

Setel je kiosk kelima. Akhir tahun ni nak hire accountant cum my personal assistant. Nak buka gaji rm1000 untuk buat akaun, taxesand keje ke…

tetibe teringat

Tetibe teringat pasal dulu2.

Masa awal2 kenal husband.

Dulu lepas clash dengan ex bf saya memang xdelah nak kapel dengan orang lain ke hape. Sebab tulah takde pon nak delete gambar dengan ex kt fb tu.. biar jelah kat situ sebab he was part of my life kan.

Sapa2 yg nak kenal ngn saya kenalah terima kenyataan itu.

Pastu one morning husband pegi like gambar tu. Dalam hati dah rasa yang die salah faham.

Nasib baik die cepat terima penjelasan..haha

kalau tak cuba tak tahu. statistik kedai.

For a few months jugakla kami laki bini duk mengusha kereta toyota wish. Taknak beli baru. Nak second hand. Why??

1. Sebab kereta is a bad debt. The moment you drive it out from the show room. The value decrease. Its like you lost few tenth thousand dalam sekelip mata. Gile kauuu!!!

2. Sebab memang plan taknak kereta malaysia. Lagi satu sebab value bila nak resell. Toyota ni know for harga lambat jatuh. Kereta malaysia faham2 sendiri jelah. Overpriced.

3. Nak kereta mpv sebab da kawen. So nak prepare for babies nanti. Kereta sedan ni mcm tak sesuai. Sempit sangat rasanya..

4. Sebab nak guna untuk angkut barang bile pasang pelamin. Atleast kereta ni xdelah jadi liabili je.. bile dapat jana income lain dari kereta tu, kereta tu akan jadi aset instead of liability.

Tapi orang berniaga ni punyalah susah nk approve loan untuk kereta second. So today we gave up. I told my husband. Jomlah kita cari kereta malaysia je. Zero downpayment and bayaran bulan2 around 600 je. Sbb nak jimat di downpa…

cerita seyf amalin

Saya ni tak rasa pon diri saya ni seorang usahawan.
Sebab tu saya jarang nak bercerita pasal bisness saya.

Saya cuma rasa macam saya sedang bekerja di sebuah kedai yang menjual tudung. Dan juga seorang yang buat part time dengan buat pelamin.

Maybe sebab saya ni orang yang terlampau strict dengan diri sendiri.

Setakat ni alhamdulillah saya dan suami ade dua kiosk di kbmall. Dan jugak bisnes pelamin and mekap. Tapi dalam otak ni da pikir macam2.

Bulan 12 ni genap setahun saya dan suami mulakan bisness tudung ni.. jadi saya fikir nak hadiahkan diri sendiri dengan dua lagi kedai.

Supaya genap setahun kami berbisness, kami sudah ada 4 buah kiosk. Saya ni tersangat fail dalam bidang menjual online. Tapi bridal ni saya buat online okay je..

Cuma oleh sebab kurang nya saya dengan marketing dan sale online. Saya lebih fokus pada sale dan marketing kedai2 yang nyata. Saya cuba nak ikut tauladan dari sahabat2 nabi yang hebat berniaga.

Saya mulakan dari nama. Seyf amalin terhasil dari buah fikir…