Friday, July 31, 2015

Kalau tak makan. Aku lapa.
Dah makan. Rasa mcm kain buruk pulak.

Wednesday, July 29, 2015

Dream life

Kadang kadang macam tak sedar yang im living my dream life.

Berniaga sama2 dengan suami.
HAve our own time.
24hours bersama dengan suami.
Bangun pagi nampak muka suami.
Pergi keje sama2.
balik keje sama2 tanpa perlu mengadap jem.
bila nak tido nampak muka suami lagi..

Few days ago husband pergi kl without me.
Sebab im too pregnant to ride a car foe straight 6/7hours.
Perasaan lain macam.
Bila nak tido terdengar bunyi kereta ingatkan husband balik.
BAdan pulak terus tak sihat. Siap cherry berry lagi.

Tiba2 harini suami balik dah tak cherry berry dah..

Monday, July 27, 2015

Survival tips musim sejuk korea

Salaam all's.

After lama gilerr. Today terasa nak update pasal korea.
WE went there during winter.
Biasalah. KAlau nak pergi mana2 kenalah research dulu.
Winter kat korea ni mmg harsh.
Walaupon bukan hari2 ada salji. Tapi cuaca dia mmg sejuk.
Memang kena pakai thermal wear.baju biasa dan windbreaker.

Dengan berat aku yang melampau masa tu. Tambah lagi berat baju. Berjalan rasa mcm robot. Kalau ade pape jatuh ke tanah sumpah aku rasa malas gila nk tunduk ambik.

WIndbreaker aku beli for husband and me. BEli online je. From china. ita actually quite easy buying online. Courier guna skynet. Walaupun a bit mahal. TApi cepat giler sampai. Plus harga windbreaker murah giler okay. About rm50 je each. (Depend rate duit malaysia). So aku spend around +-rm100 je for our windbreaker.

Masa barang yg dioder tu sampai. Kualiti die memang sama je dengan kalau kau beli kat kedai di malaysia. Tak kecewa lansung. And masa pakai kat korea it really trap heat. Memang tak menyesalla. Tu aku beli yg harga rm50. Kalau spend around rm100 each mesti dapat yg lagi best. Act aku plan nak beli satu and buy another one kat korea. Sbb otak logik aku fikir kat sana mesti lagi murah sbb sana ramai org jual. Dan ternyata aku salah..

Why??? Sbb rate duit korea lagi mahal dr duit malaysia. Memang kalau die jual 100kwon je.. bile da convert jadi rm340. KAU sanggup??? Jadinya aku tak sanggup. FOr 10days kat sana kami pakai windbreaker sama je. HEHEhehe..

Keputusan yang agak bijak sebab kat malaysia ni bilenye aku nak pakai???? Kalau nak travel ke istanbul nanti we plan nak pergi time musim bunga/luruh sebab aku dah serik berjalan time winter. Sejuk tahap moksha beb.

Everytime nak keluar from guest house aku akan isi botol air dengan air panas letak dalam poket. Tujuannya utk panaskan badan dan jugak di tempat sejuk seriously kau akan dehydrated. Walaupun pade logiknya macam tak logik kan. dah sejuk lagi mau minum air...

Tak sampai beberapa lama. Air panas yg totally 100% panas tu akan menjadi air sejuk mcm air yang kau letak dalam peti ais tu.

ANd another benda yang aku malas nk buat bila dah pakai berlapis lapis adalah masuk toilettttt... argghhhhh.. stresss betollahhh..and nak ambik air sembahyang dia punya sejukkk tuuuu.. hoiiiii lahhhh...

And another mistake yang aku buat adalah pakai boot yang tak selesa time travel. Seriously ia membuatkan perjalanan aku naik turun tangga subway dan berjalan jauh sangat memenatkan dan meletihkan. Sampai aku malas nk keluar bilik. Plus masa tu aku first trimester preggy. Jadi malas tu dOuble.
10 hari pergi sana. Aku rasa aku duk bilik je about 4/5 days. Kesian husband. terpaksa makan maggi n teman aku tido.. hohoho.

JAdi nasihat aku adalah make sure beli stokin yang boleh keep your feet warm and pakailah kasut yang selesa seperti kasut sukan walaupon kau akan nampak tak style. Kerana apalah ertinya style kalau sakitnya tuh kau yang tanggung..pengajaran kasut pulak lepas ni nak travel aku taknak pakai kasut bertali bagai sebab susah nk bongkokkan badan nk ikat tali kasut bile baju kau sendiri dan 10kg.

Glove dan snowcap.. tolonglah pakai sebab haba paling banyak keluar ikut kepala. KALau perempuan bertudung no hal lah. Sebab da ttp kepala dengan tudung. suami aku degil mula2 taknak pakai snowcap. Last2 surrender bila aku bagi fakta sains..

Glove pulak kau takyah nk style sangat pakai glove kulit sbb seriously tangan kau tetap sejukkkkk. BEtter beli yang woven/mitten. LAgi murah dan banyak membantu. AKu belikan husband leather glove. Hasilnya??? DIa pon beli mitten masa kat korea. AKu rasa leather glove ni sesuai kalau musim luruh/musim bunga je. Yang sejuk die tak sampai tahap negatif.. huhuhu..

And another thing that help you survive the cold adalah mafla.. kalau kau nak jimat xpayah beli yg knitted style2 mamat korea pakai dalam cerita bersiri tu. Bawak siap2 pashmina from malaysia. AKu rasa pashmina lagi help to trap haba. TApi sebab aku gedik nak jadi macam gadis korea aku beli jugaklah satu mafla kat sana yg plg murah harga 10kwon=rm34.

Kain pashmina/mafla ni korang guna utk belit kat leher. PAndai2 koranglah nak belit bagi style sikit. Tapi pentingnya benda ni adalah bila kau tengah berjalan angin kencang yang sejuk beku tu menampar pipi kau. KAu boleh naikkan mafla tu utk tutp mulut and pipi. Seriously angin sejuk tu literally like someone menampar kau.. sakit amattttt...

Okay. AKu rasa tu jelah tips survival winter di korea.
1. PAKai tiga lapis. Thermal wear. Baju biasa n windbreaker
2. Comfortable shoes. Jangan fikirkan style sangat. Yang penting selesa. With socks okayyyyy...
3. Glove. Snowcap. MAfla.

Kalau ade nak tanya boleh drop comment. Insya allah aku jawab.Berjalan di musim sejuk ni memang banyak seksanya tapi masya allah. PEmandangan yang lawa yang mmg xde kat malaysia ni. Itu yg berbaloi menahan segala kepayahan.

Thursday, July 23, 2015

Misplaced

OK. Baru lepas siapkan akaun semua kedai.
Guess what??

I think I misplaced around 4k.
Mampossss..
😭😭😭😭😭

Benci

Kerja paling aku benci buat adalah akaun kedai.
Sebab duit semua kedai letak dalam satu akaun cimb.
Akaun seyf amalin.
JAdi akan jadi sangat stress sebab setiap kedai ade modal dia sendiri. Ade expenses sendiri. Ada balance sendiri.

So rite now i have 5kedai yg beza akaun.
Cuma nak mudahkan kerja. 3 kedai tudung di kbmall digabungkan jadi satu akaun.

Kedai baju kbmall satu akaun.
Dan kedai tudung parkson satu akaun.
Total 3 akaun setiap bulan.

Dahlah benci. Kena buat 3 pulak.
Dahtu kena order barang lagi.
KAwal modal lagi.
Argh..

Wednesday, July 22, 2015

switch

Aku tengah happy2
Tetiba husband cakap benda yg buat aku sedih.
Aku pon xtau benda tu buat aku terasa.
Tapi bile husband cakap. Hati aku rasa sakit.
Terus hilang mood.
Herm.. entahlah..

Macam switch.
Just like that.
Boleh on or off.

Monday, July 20, 2015

Last preparation

Another two days before another appointment with the doc.

Right now I'm beyond tired.
Berdiri sekejap penat.
Jalan sikit penat.
MAKan sikit ngantuk.
Rasa nak tido jeeee..

Perut pulak asyik buat hal.
Kalau kat rumah xdenye nak pergi toilet.
Siap sembelit lagi.

Naik je kete. Die punya memulas tu macam xmenyempat.
Ni lagi buat aku rasa nak duduk rumah je...

Maybe i really should stay at home je skrg..
Ade sikit2 lagi barang baby seyf yang belum dibasuh.

Badan pon rasa tak selesa sangat2.
Sakit pinggang. Sakit perut. Kaki sembab.
Dan macam2 lagi lahhh..

Last scan kedudukan baby tak betul. Kepala die still kat bahagian atas. Rasanya right now kepala die still kat atas.
Hopefully by the time nak beranak kepala dah turun ke bawah.

Berharap dapat bersalin normal.
Tpi kalau tuhan takdirkan ceaser. AKu redha.
That means aku memang tak mampu nak tanggung sakit contraction. Dats why Allah takdirkan begitu.

Yang terbaik bagi aku dan baby..

LAgi dalam list yang belum dibeli sebab aku malas nk transfer duit adalah:
1. Nursing cover
2. Breast pump. Nak beli malish ilaria.
3. Set berpantang nona roguy
4. Bengkung nona roguy.
5. Katil berpantang.

Tu je. Insya allah tutup akaun hujung bulan ni. AKu akan settle kan beli semua.

Staffs

Problem. Problem. Problem...
Shortage of staff. Sobs.
Sorang berhenti sebab sambung belajar.
Sorang berhenti sebab ikut suami lepas kahwin.
sorang cuti bersalin.
Sorang berhenti sebab Peel. Hahaha

Now I need 4full timer.
Peningyeeee..

Whoever said it's easy being a boss.
Clearly never be one.

Sunday, July 19, 2015

34weeks during eidulfitri 2015

I'm 34weeks now but my bump looks like I'm about to pop soon.

Every makcik I met during raya told me my baby is biggg.

But my baby is just 2kg. I just had my scan at annisa.
Whatever it is. I am currently going everywhere with this big belly and I'm bound to be easily tired.

I can hardly fit in any blouse anymore.
Thank God I managed to find 3 baju raya that fits me well.
My mom told me she popped at 36weeks.

That means I have about 2 weeks more.
Nervous..
I'm scared to death.

Its a long 34weeks journey and I don't think I wanna do this anytime soon. Maybe another 4/5 years later. But my husband going to be 35/36 then.. hehehe.

Okay. We will get to that later. Lets just finish this one first.
I really can't wait to announce the name.

Akhir kata. salam lebaran aidilfitri 2015 from me. Husband and our plus one. Hopefully we'll  be three this eiduladha...

Yeaynesss!!!

Thursday, July 16, 2015

Satu ayat

Aku kalau marahkan husband aku.
Aku Akan diam je.. malas nak bertekak.
Sebab aku tau nanti makin aku naik suara.
Makin naik hot die..

MEmang berbeza gile dengan zaman bujang dulu.
Kalau dulu. Mesti nak bertekak sampai menang je.
XKiralah suara sampai pitch berapa.

Sekarang aku angkat suara sekali je pastu cepat2 sedar dosa.
terus diam. Pastu mogok kat rumah. XPayah ambik tahu urusan dia. SUkehati die nak buat apa dalam rumah tu.

AKu just lepak atas katil layan online.
Layan running man gelak sorang2.

Husband pulak memang tidak akan pujuk.
Makin aku lari. Makin die turut sama lari.
Lebih kurang dua hari mcm tu.
Dalam dua hari tu tetiba lah die jadi rajin.
Tolong basuh baju. SIdai baju.
Mandi wangi2. ENtah pape lagi die buat. Aku buat xtau je..

Pastu lepas dua hari. Bila2 aku nak pergi mana2 bertembung dengan die. Die akan sekat jalan aku.

Satu ayat je beb. Satu ayat je die cakap.
"JAnganlah marah bie"
Tu je. PAstu mesti aku dah xmarah dah.
Xkirelah sebelum tu aku menangis siap pikir macam2 lagi.
Tukar profile pic kat fb. Dan macam2 bende rebel lagi yang aku buat..huhuhuhu

Tuesday, July 14, 2015

Cobaan bisnes

Approaching shawal.
During ramadhan ni aku rasa ramai peniaga yang menghadapi dugaan kali ni.

Brand elrah dengan masalah kurang stock and customer service yang lag.

Bella ammara pulak dengan masalah di pwtc. Also customer service.

Benang hijau pulak shortage of product.

AKu pulak shortage of man power. Sedihhhh.sebab masalah paling aku rasa susah nak selesaikan adalah masalah staff.
I try to be humane tapi nak balancekan dengan need kedai memang susah. SBb aku still have to follow rules from mall.

KAlau aku bisnes di butik sendiri kan senang. Just give offday 3 days for raya for everyone. Tapi problem sekarang kbmall just bagi cuti sehari. Sehari kau bayangkan. Sape yg sanggup cuti sehari??? AKu kena seimbangkan dan buat jadual so that ada staff on second day of raya.

Dengan a few staff yang akn berhenti sebab nak kawen ot bersalin. Rasa mcm besarnya beban kat bahu ni.. hermmm.

Tapi selalu fikir dengan kesusahan akan ada kesenangan.
Sabar bila diuji ganjaran yang lebih besar menanti.

As for today. Kedai kat parkson is doing well. For two months ade profit walaupon sikit. Now ade lot kosong di parkson dekat ground floor. KAlau ikutkan my guts. MEmang nak ambik dua lot kat parkson tapi husband mcm reluctant. DIe lebih nak focus pada tesco.

As for me. Tesco pon nak jugak tapi parkson pon nak..
Tapi masalah lebih besar yg perlu difikirkan adalah staff lagi.
NAk bukak another shop is not that big of a problem. Nk up and running full speed as i would want to yang masalah. Considering im heavily pregnant and expected to pop in another month.

Tapi kalau tak buat perkembangan sampai bila pon duduk tempat sama. jadi i really hope we can open our 6th shop at parkson and 7th at tesco.. hopefully before this year ends.

Ni pon dah banyak lagging. Dec last year 4 shops. Tahun ni dah bulan july. BAru kedai ke5. Target 10 tapi mmg tak bolehla 10. So hopefully another one.or maybe two.

Monday, July 13, 2015

My husband said..

Bidadari dalam syurga tu lawa yang..
Kalau die tunjuk sikit je semua lelaki ataz dunia ni akan jadi gila.

Tapi kan yang.. isteri akan jadi ketua bidadari.. ketua tu.
Yang lawa sampai laki semua jadi gila tu. Ketua die mestilah lagi lawa..

Saturday, July 11, 2015

Some yes

Most of the people we knew in this world.
We feel like we can figure them out.
Like my guy friends. I know this one won't choose that girl even if they are currently dating.

And if I look at that other guy friend. I know exactly why he still not married or such.

Except a person who broke our heart.
We can never figure that person out.
Why they marry that other person.
Or why they are not married.
Why are they keep fooling around.

Rutin ramadhan 2015

Nampak macam tak kerja kan?
Nampak macam suri rumah kan..

Hari ni keluar rumah lepas solat jumaat.
Terus ke kbmall. Round kedai make sure eveeything is well and okay.
Head to saloon. After that beli juadah berbuka. Harini berbuka atas lantai dengan suami di kedai. Juadah feveret. Nasik kerabu.

MAlam lepas brbuka. MAsuk beli barang dapur since mcm2 benda da habis xde lauk nak bersahur. After that closing sume kedai. Now kbmall da ttp kol 11. Extend urusniaga for an hour more.

Balik ke rumah dengan jem kat tmpt parking and jatak rumah yang agak jauh sikit from kbmall. Sampai around midnite dah..
Malam2 selalu husband lapar. Sediakan kudapan. Malam ni buat puding trifle. Penat giler kau tau tapi sebab bayangkan husband happy dapat makan. Buat jugak. Then settle makan sume around 2a.m

BAru nak tido ni. Kol4 nanti bangun masak sahur pulak.

Harini nak masak udang gulai lemak cili padi dengan ikan goreng cicah budu. Konfem husband makan bertambah.

Dapat tengok suami makan dengan selera buat aku jadi happy. Lagi2 bile die puji gulai aku sedap. Rasa macam hari2 nak masak gulai..hehehehe. okayla. Jom tido. KAng terlambat bangun makan nasik kosong ngn telur mata je jawabnya..

Friday, July 3, 2015

Looking awful.

I know I look awful now.
These pregnancy hormones are not doing Me any good.
Dull face. Blooming assets.

Those new hijabstyles are not gonna be nice on me.
And I decided to take a look of a few models instagram and boom. There goes my confidence into the drain.

And I promised myself that I'm gonna be like one of those pulled together girls. You know.. the one who looks perfect all the time.

Now I need my husband to fix the broken steam iron we had. I have been waiting since January. And it's July already husband.
How do you expect me to be perfect when I don't even have a proper iron???

Thursday, July 2, 2015

Rindu klcc

I think I miss klcc.
Not went there even once since married.
Sebab tak sempat.
Selalu time pegi kl pon terkejar kejar settlekan kerja.

Tak sabar nak tunggu baby keluar Dan bawak die gi petrosains and aquaria.hihi..

I miss MPO too.
Its like my second home when i was in utp.