Posts

Showing posts from May, 2013

diy pelamin akad nikah part 2

Image
salam buat semua..semoga semua orang berada dalam keadaan yang sihat dan gembira..
aku disini kurang sihat sikit namun Alhamdulillah, bahagia.. :)

harini aku dengan jayanya telah mensiapkan pelamin nikah aku..Alhamdulillah...


pelamin ni aku buat sendiri sebab tu simple je..walaupun simple tapi perfect di mata aku sebab aku buat dengan titik peluh sendiri..

dan dengan ini aku dengan rasminya membuka tempahan untuk perkhidmatan pelamin..
tetapi for the time being, perkhidmatan ini hanya untuk orang Kelantan sahaja.. pelamin bertunang, pelamin akad nikah simple..

sebarang pertanyaan bolehla email to: princessshaharryzade@gmail.com
or sms ONLY to 014-3383786

diy bunga tangan brooch

Image
this is the fastest diy yang aku pernah buat..

macam biasa, aku ni manusia yang suke benda lain dari yang lain..pada suatu hari yang lama dulu, aku penah google pasal bunga tangan ni pastu aku jumpa benda yang di panggil brooch hand bouquet ni..

baru-baru ni baru aku teringat balik dan aku terus decide nak buat benda ni untuk bunga tangan time aku akad nikah.. and this is my inspiration..

 this is gorgeous tapi aku da lupa mana aku copy gambar ni..

and kat bawah ni pulak adalah bunga tangan aku.. aku guna 5 brooch je sebab guna lima pun bunga neh da berat..




bunga ni orang panggil hygendrea..betulla kot eja camtuh.. bunga neh sangat lawa kalau yang fresh tapi of coslah aku guna bunga tiruan je..kos untuk buat benda ni adelah rm 12 sahaja.. sebab brooch tu ambik brooch lama yang da tak pakai...

brooch tu dilekatkan dawai and act as another flower dan dimasukkan di celah2 bunga tu..okaylah, simple je..i will be bringing this flower dengantangkainya yang panjang di hari pernikahanku..eceh…

diy pelamin nikah part1

Image
aku ni memang seorang yang suke ubah2 keputusan. since bertunang sampailah tahap ni, da beberapa kali jugakla tema pelamin nikah aku da bertukar-tukar..nasib baiklah aku buat pelamin aku sendiri jadi suke hati je aku nak tukar bile2 masa pun. pikir sendiri, cari barang sendiri then execute..

tapi akhirnya aku memilih warna pink + purple + cream. rasa macam da berubah benar diriku ini. jadi suke sangat kaler2 pastel.. yang ni da xleh nak tukar sebab bunga aku da beli..

jadi malam ni aku mulakan menggubah untuk pelamin nikah aku ni supaya kerja aku last minute nanti hanyalah susun-susun je..

aku beli 50tangkai time 5 flowers dengan harga rm100. jadin sekuntum bunga harganya 40sen. right?
bile aku mula menggubah aku da gunakan skill jimat aku..dan i end up with lots of leftover flowers. nampaknya, makin banyakla bunga untuk pelamin nikah aku nanti and i loveeeeeeee flower full of dais...hehehehe


cara untuk jimatkan kos bunga ni senang je..
1. korang beli bunga and pasu sendiri then gubah…

pernyataan cinta

perkahwinan adalah satu pernyataan cinta..


berkahwinlah..

diy wedding bedroom deco part 1

Image
lebih kurang 15 hari lagi sebelum aku bergelar isteri..
perasaan mula menjadi cuak sebab ada banyak jugak benda yang belum settle.
salah satu perkara yang agak penting adalah bilik pengantin.

so, malam ni aku ambil sedikit masa untuk kemaskan bilik aku yang agak bersepah dengan segala macam mak nenek barang persediaan nak kawen...

  gambar ni snap lepas aki keluarkan semua barang dari bilik..tinggal katil je. aku terlupa nak snap gambar sebelum start keje..tapi bagus jugak korang tak tengok bilik aku tu..rasa cam jatuh maruah sebagai seorang perempuan kalau korang tengok keadaan bilik aku yang sebenar..hahaha


gambar ni pulak setelah aku bekerja keras membanting tulang.. sebenarnya konsep hiasan aku ni adaah sesuatu yang praktikal. sebabnya aku da plan nak buat dua pelamin kat rumah. so, the bedroom ni macam restricted area untuk orang lua.

kos untuk setel bilik tido ni seperti berikut:

1. langsir 2 set.rm300
2. cadar putih xde lam gambar: rm400
3. karpet guna karpet time tunang: free

secrets

i really am not good in keeping secrets about my life.
i tend to talk about everything.
and it really bothers me if i met a secretive person.


i bet most woman love to talk about their life..
i believe im not an ordinary person.
insya Allah, i will be what i want to be
sooner or later..

im a strong willed amalina,who always got what i want.
(with Allah permission)

diy solemnization makeup part 1

Image
merujuk tajuk di atas..mekap di hari akad nikah nanti saya akan mekap diri sendiri..

sebabnya?
1. satu sesi mekap wil cost you more than rm100. tapi sebenarnya kalau mekap sendiri kos beli barang-barang mekap tu akan exceed rm200. just that lepas ti, all the makeups, boleh simpan dan guna untuk satu jangka masa yang agak panjang.

2. sebab saya akad nikah malam lepas isya, jadi waktu untuk mekap tu dilihat orang maybe dalam 3jam je pastu terus kena sapu sebab nak tido. jadi, rasa tidak berbaloi disitu....sebab tu bajet nak mekap sendiri je. solat maghrib awal2 pastu siapkan diri sendiri.

harini da buat first try untuk mekap akad nikah.masa yang diambil adalah kurang dari sejam.
guna brand maybelline je untuk semua benda. my sis cakap perlu tebalkan sikit bedak. well, maybe i should sebab eye bag tu masih nampak. this time guna fake eyelashes yang natural. on the day maybe a lil bit more dramatic.

  gambar ni pulak adalah makeup dari professional for photoshoot. i like this look. nampa…

twenty days to go

in 20 days, im gonna be a wife to a person whom i never know before..

baru kenal xsampai 6 bulan dah nak kawen, ini gile hoiiiii...

but, im a believer..and i believe in destiny..

so, hold my hands and take me away, husband....!!!

ecececece...aku da mula berdebar..bukan mudah nak jadi isteri ni tau??

im doing fine

Image
assalamualaikum to all who are reading my humble blog..

perhaps u are one of my children who stumble upon this blog when googling my name. well, if u are, time being, ur dad do not know about this blog yet. frankly speaking, we are not married yet, so u are perfectly not in my life yet...errrrr.... hahahah

today, 10 may 2013..im doing fine. perfectly fine...
about 26 days to wedding days yet im not feeling excited..wonder why perasaan berdebar-debar tu belum datang lagi...i have been waiting for quite some time..

btw, baaaaaaanyak lagi benda tak buat tapi im soooo lazy to start...

but,
but,
but,

im doing fine.. :)

would you grow old with me?

adakah mata yang terlalu asyik menipu?
adakah perasaan ingin yang sudah berubah?

tetapi semuanya terasa seperti sangat jelas..
lelaki yang paling sempurna di alam semesta..
paling sempurna di mataku..

atau penglihatanku tanpa dibatasi kekurangan?
mungkin melampaui kesempurnaan?

namun cukupla bagiku,
hantaran darimu sekeping hati yang penuh keinginan untuk mencintai,
agar aku mampu untuk mencinta dengan sepenuh rasa sayang
agar kita berdua saling melihat sesama kita,
dengan rasa cinta yang melimpah..

dear fiance, grow old with me?
would u?

Alhamdulillah

Image
Alhamdulillah...
hati ini rasa seronok apabila dapat lihat keseronokan dan kebahagiaan encik tunang setelah impiannya untuk membuka sebuah shop lot tercapai..

saya tidak mempunyai kredit untuk kejayaan beliau ini. ini semua adalah hasil titik peluh beliau sendiri setelah sekian lama..

saya cuma berada di sisi dan bahagia untuk beliau.. semoga beliau terus berjaya dan mampu mencapai impian beliau yang lain..saya sentiasa mendoakan kebahagiaan encik tunang...

esok, bakal ayah mertua dan emak mertua akan sampai di KB untuk mengundi.. semoga dapat bertemu untuk mengeratkan lagi hubungan yang sedia ada ini..

green galaxy fashionista korang yang ada kat kota bharu, silalah jemput ke kedai tunang saya ek.. kat KB mall..

hari buruh 2013

Image
1 mei 2013.. hari pekerja...tahun pertama aku menyambut hari pekerja... tetapi tahun pertama ini juga aku menyambutnya sebagai seorang penganggur. i already resign from my last position in al-ikhsan. and now im officially a trainee housewife ;p

aku suka bulan mei sebab bulan ni birthday aku. tapi tahun ni, aku yakin yang tunang aku takkan ingat birthday aku sebab aku rasa dia tak tahu pun bila birthday aku..rasanyalah kan..tapi kita sama-sama tunggu dan lihat apa yang bakal berlaku tahun ini.. tahun-tahun yang lepas, kita lupakanlah..

tapi last year, pukul 12 tgh malam bday aku, aku berada kat lab robocon tengah struggle siapkan final year project aku..

hari terakhir bekerja, jadual kehidupan aku tersangatlah pack. in fact, i just came back from kbmall sebab tolong tunang aku siapkan last touch up kedai dia. bukan last touch up sangatla sebab semua benda pun dia nak touch up..hehehehe



aku ni tersangatlah grumpy..cepat sangat naik angin tapi tunang aku ni cakap elok je dengan aku..ras…