Tuesday, December 22, 2015

Mekap area kota bharu

Mekap tunang/ akad nikah dengan harga bajet until area kota bharu.

Harga promosi untuk tempahan sehingga 31 disember 2015.

Selain area kota bharu ada cas pengangkutan ya sbb saya akan pergi ke rumah anda. Nak tahu lebih lanjut sila wasap ke 0143383786.

Thursday, December 3, 2015

Farfalla

Alhamdulillah.

We made it to our second seyf amalin anniversary.

Lama giler tak update whats happening sbb setiap hari bangun i have list of tasks to be done and a child and a husband to attend.

Alhamdulillah. We end our second year with a few of our dreams become reality. And its finally time for more dreams

Tahun ketiga ni. What i hope to do:

1. Design a half instant shawl. Something yang im going to wear and be proud of. (Idea dah ada cuma nak laksanakan. Nama pun dah ada tau.)

2. Start marketing on that idea and kembangkan. I nak guna konsep bokitta. Buat satu design and patentkan kemudian kembangkan dari situ.

3. I need my own office this year.

4. We need to venture out from kelantan soon. maybe terengganu. Maybe KL. i dont know. We just need to get out from our comfort zone.

5. I wanna have atleast 50 staffs with me at our third annyversary. Now i only have plus minus 14. Too much? "If youre dreams doesnt sound crazy. Find a new one. "

i hope i will learn many things from the founder. I really wanna learn how to make sales online. I hope my Farfalla will be a hit.

Jumaat ni nak hantar Alika rumah nenek dia. And maybe jumaat ni i should finish my prototype.

nak belanja husband tikets to hongkong. Duit hasil jualan online dah cecah 1.1k

Xcukup 100 je lagi. Tapi now im not sure i nak pegi hongkong ke tak. Taktaulahh nak pegi mana sbb nak ke mana2 pun kena fikir how to move alika around. Fuhhh

My baby alika is having a fever.

And owh. Kami dah siapkan our own plastik bagssss...yeayness!!

Saturday, October 24, 2015

SEcond anny is approaching

Finally bought the ticket to The founder 2.0

But only for me because husband seems so reluctant to leave alika for 2 days since we can't take her along obviously.

A one day event. My hopes are big that this talk can help me change a few things in our business. How to handle business better.

And I just bought the ticket but I know one day I'm gonna be the one giving out talk. I will make sure of that.

Our plans approaching the second anniversary of seyf amalin is that I wanna end our second year with a few achievements even in this slow market.

1. Tujuh cawangan. (Done)
2. One shoplot/office/wholesale.  (In progress)
3. Plastic bags. (50% done)
4. Our own label. ( done and running)

Friday, October 23, 2015

Its important for babies development

I just spend 275 on baby toys.
Please don't let hubby know.

Cries at the corner.

Wednesday, October 7, 2015

What i want next?

Lepas ni. After ekonomi okay sikit.
And sale back to normall.

Nak cari satu shop lot sebagai kedai dan office.
Nak setup working station for my husband. Me and my personal assistant.

Kedai di bahagian depan/ kalau dua tingkat. Kedai bahagian bawah. Office bahagian atas.

Tapi before that.
Another shop kat g orange mall.
Soonn. Hopefully

Sunday, October 4, 2015

Colour

Baby girl's colour palette.

Pink everywhere..

Friday, October 2, 2015

Cincin lelaki

I always give extra attention to my husband.
Especially kalau die tgk barang apa2 dalam kedai.
Sebab die jenis Yang Susah nak berkenan apa2.

I have been meaning nak.belikan cincin baru for him.
Sebab cincin tunang/kawin kami harga rm500++ je.

BANyak kali pergi kedai emas die takde yg berkenan pun.

BAru2 ni masuk habib jewels. Ade satu cincin memang die berkenan.

Bile tanya harga rm7k.

I was like. Put. It. Back. Husband!!!hahahaha

Wednesday, September 16, 2015

Dimple

My baby Alika ade dimple.
Ikut sapa xtau.
Mak bapak die dua2 normal..

Tuesday, September 15, 2015

Berat badan ideal

21 days in confinement.
Went into labor as 80 ++kg woman.

Push out a baby weight 3.6kg
Now I'm 65kg

Hope to reach 58/60kg

23days more.
I cannot wait..

Sunday, September 13, 2015

Sadness is..

When your child don't want to be breast fed.

Aku menangis dalam diam

Tuesday, September 8, 2015

Tidur

Tidolah sementara baby tido..

Sunday, September 6, 2015

I don't care who he was before he knew me.

I knew him.
And he never hurts me.

But I always hurt him.
Still he gives his best for me.

Tq husband

Friday, September 4, 2015

Sebulan sekali

Harini.. ade checkup di klinik annisa kota bharu.
Doc nak cek kesan jahitan kat perut.

On da way balik rumah. Kena lalu kat kubur.

Me: bie.. kalau bie mati. Bie nak yang datang kubur hari2 ke?

Husband: taklah. Sebulan sekali pon dah okay.

Me: tapi yang nak bie datang kubur yang hari2. Kalau yang mati...

Lepastu aku pon menangis.. hohohoho

Saturday, August 29, 2015

Baby day 4

BAby ade kuning sikit.

Masa second day doc pakar kanak2 cakap yg jantung baby ade lubang yang belum tertutup. Harini follow up doc cakap okay dah sume..

Baby campur formula and mommy's milk. Sbb mommy xpandai bagi susu and end up breast berdarah. So mommy pam je skarang and feed by bottle. Apa2 pon mommy akan usaha supaya breast milk ckup utk baby tanpa formula.

Daddy cakap baby ikut muka mommy. Mommy cakap baby ikuy muka daddy. Wahahaha

And harini mommy baru start berbengkung. Sbb perut xnak surut2 lagi.. nanti susah nak jadi beautiful wife. Hehehe

And maybe esok nak start lulur badan Dan minum air akar herbanika by Nona roguy

Friday, August 28, 2015

28 ogos 2015.

Happy 31st birthday my beloved husband.

I love you soon much..
Ingatkan dengn melahirkan baby ni.. suami akn sayangkn aku lebih. Tapi.. rupanya.. aku yg lebih sayangkan dia..

Tq so much for giving me the best.
For working so hard for me and the baby.

Monday, August 24, 2015

Next plan

Next step that I want to do.

Car I satu shop lot Yang tak mahal sangat.
Buat tempat simpan stok/jualan borong/bridal/office.

Dari situ boleh start balik buat pelamin mini. Ade accountant. Tempat berpusat untuk marketing dan segala macam benda.

Nnti pagi2 masuk office. Lepas lunch lawat kawasan..
Gitew...
G orange mall dah siap.
Aeon on da way.
If we can have one more shop dekat g orange.
Another one dekat aeon. We will be 8.

Tapi dalam keadaan sekarang. Looks like one of kedai tudung di kbmall perlu ditutup. Why??
Sebab sale xdpt cover sewa and expenses kedai tu.
Apa2 pon kena tunggu sampai hujung bulan ni dulu..

Sunday, August 23, 2015

Twenty three

I was 23. Lost and searching for love.

And he saved me. From all the heartbreaks.
From the fake promises.
And he was the best ever since.

I looked at him everyday.
And thinking that he will be a great husband to anyone he choose.

But its not about who he chose
Or who i chose

Its about who Allah have chosen for us.

And loving the soulmate that Allah gives you..

I feel so worried. For my baby.
I hope my baby will find a soulmate as good as my husband.

Saturday, August 22, 2015

Currently

Currently am menunggu masa.
Next checkup 26 ogos.
Doc cakap cukup due nak induced cos baby too big.

Last checkup 3.3kg.
Next mungkin 3.5/ 3.6kg

I eat a lot now.
Sooooo...

Enjoying my last few days of being pregnant.
Cant believe i almost finish this 40weeks
Cant believe next week i will be seing my baby..
Omg!!!!!! Hehehehe..

Cant wait to see my great husband being a dad!

Baby seyf.. mommy and daddy can't wait to see you..

Thursday, August 20, 2015

Hover

Over takkk kalau aku dah cari baju utk majlis akikah and cukur jambul baby?

Sedangkan baby xkeluar pon lagi.. huhuhu..
God. Cant wait to be a beautiful wife again.
And a stylish mom. Hehehe.

Don't judge. Try being miserable for 40weeks.

Monday, August 17, 2015

List check

Lamanyerrr tak update..
Well.. im not pop yet.

Tapi semua to do list have been done.. yeayyy!!

Tesco kota bharu. Tick!
Next please.hehehehe

Tuesday, August 11, 2015

Lemony snicket's series of unfortunate events.

At tv9.

Tq.. I love this story so much.

Monday, August 10, 2015

Ya Allah..
Aku mohon supaya kau jaga segalanya bagiku.
Aku tak berdaya walupun untuk menjaga diriku sendiri.
Aku serahkan hidupku dalam jagaaanMu.

Suamiku. ANkku. Kedai kedai dan staffs semua.
Peliharalah kami dengan sebaiknya.
Hidup ini sementara.
NAmun aku beeharap dapat hidup dalam lindunganMu..

To do list before labor

In the midst of busy days.
I miss pasang pelamin and mekap pengantin.
Hiuhiuhiu.

So. It confirms that on this 15 ogos we will be operating at tesco. May Allah ease everything. I am hoping to settle eveeything before labor.

12th: another checkup at annisa
13th: interview to find 5new staffs. Phewwww..
14th: close account parkson n bagi gaji staff parkson
15th: bagi komisen staff kbmall and
          Setup kedai di tesco.

Harap2 semua running smoothly by the time baby is here...

Saturday, August 8, 2015

I have been married for more than 2 years.
Another 3 weeks plus minus for our first baby.

Nothing is definite in our life.
Im happy with hubs now.
I cant say the same for the next year.
Or maybe the next day.

But im doing my best today.
The day I married my husband.
I don't feel the same way I do today.

Love is not like money.
U don't have to devide it.

It can increase or decrease.
I don't know if my husband loves me more or less.

But I do love him more.
Because now he is most responsible man I ever know.
And I hope he will always be.

I hope for nothing more than for him to be great. Live a happy life. Have a loving wife. Achieve everything he wants.
and achieve jannah.

Even im not his wife anymore. Or im not with him anymore.

Friday, August 7, 2015

Just had my second life insurance.
While my husband have none.

Act plan to cancel the first one tapi last year i paid for a whole year. So.. whatever. Let it burnnnnn..

Im getting nearer to labor.
And i always think that my husband will be miserabel without me.

And i always wanna tell him. Please tolong doakan sayang walaupun nanti sayang da masuk kubur. Please jangan lupa doakan sayang. setiap hari.

Dosa aku banyak. NAK pergi mengadap tuhan.. takut. NAmun masih leka

Thursday, August 6, 2015

Bila perut rasa sakit sikit2.
Terus terbayang kesakitan meneran keluar seorang baby.
Terasa seram sejuk kaki ni.

Nak menahan sakit.
Terima kesakitan doc cek Jalan.
Nak push keluar.
Nak tahan koyakan.
Tahan kena jahit.

Allah.. berilah aku kekuatan..

Wednesday, August 5, 2015

Sejarah harini

5 ogos 2015.

Harini dalam sejarah. Harini dapat panggilan dari tesco kota bharu.

Finally...finally...
Our pushcart yg dah berzaman zaman di apply lulus akhirnya.
Allah maha besar.
MEmang lepas raya kami suami isteri dah rancang nak apply lagi sekali and nak tambah lagibsatu kedai tudung di parlson and satu kedai baju lagi di kbmall.

Cuma kedai di tesco ni memang kami push sangat2 sebab nak bukak lagi operasi supaya lebih meluas.

Alhamdulillah. Akhirnya Allah bagi ruang and peluang.

Fakta: sewa di tesco lebih murah daripada di parkson. Huhuhuhu.

APa2 pon operasi akan bermula 15/8 ni. Why?? Sebab sekarang org dah tak belanja. Staff kerajaan sedang catu duit sampailah 25 ogos ni. Hi huhu. Ni nak bukak 15-25 tu pon dah expect rugi dah..

NAmun. Adatla.. ada untung ada rugi.

Apa2 pon by the end of every month. Bila seimbangkan akaun. Ade angka positif berbanding negatif.

Alhamdulillah. Our 6th shop. KEdai tudung kelima. Kalau ade daya. Sebelum tahun ini berakhir. Aku nak lagi satu kedai baju di kbmall.

Insya allah. By end of this month. I will have 14 staffs. Termasuk staff kwdai green. TArget 20 staffs by 1 dec 2015. Semoga tercapai. Insya allah..

Tuesday, August 4, 2015

Keliru

Dah nak masuk 37weeks pregnancy baru nk oder maternity pants.

Kita tengok apa yang sampai dulu.
Seluar sampai dulu ke. .baby sampai dulu.

Bukan apa. Tetibe hormon nak bercantik2 tu datang balik.
Since suami belikan tudung. Otak aku da bergerak gerak nak beli baju baru. Handbag match dengan kasutla segala mak nenek.

Tapi xpelah. Husband pon cakap..
"Sayang simpan duit buat apa. Belilah apa sayang nak."

Hamboi kau laki aku. LEpas die cakap camtu aku ajak pegi noodle station die jawab. Mahal lah sayang. Rasa nak berjimat pulak. Hahahaha. Kekeliruan identiti betollah.. hahah

Mengeram

Harini suami ajak keluar.
Keluar makan. Keluar Jalan jalan.
Agaknya die kesian daa 3 hari bini dia 'mengeram' kat rumah.

ANak xkeluar pon lagi.. hehe..
Baru 36weeks dah xlarat sayang oiiu.
Ade 4 minggu lagi ni..
Cane nak menghadapi...
Beli kerusi roda lah..huhuhu

Monday, August 3, 2015

Nak berjuang atau mengalah saja?

Fikir2 balik rasa nak tutup je kedai yg xde staff ni.
Haishhh.
Tapi kalau buat gitu.
Maknanya mengalah sebelum berjuang..

I'm just overwhelmed knowing that my baby will have a great dad to live with.

Saturday, August 1, 2015

Nak cakap tqq kat my husband.
Harini pagi sampai petang aku duk rumah je..
Lepas makan je terus flap sampai 5 ptg..

Pastu husband balik. Terus merengek nak pergi fareeda.
Husband terus cakap jom siap2.

I got my cravings.
PAndai betul baby ni cravings nak tudung fareeda.hehe

I'm 36weeks now and I am gigantic.

So frustrated with myself.
I feel so tired.
And all I can do is cry about it..

Friday, July 31, 2015

Kalau tak makan. Aku lapa.
Dah makan. Rasa mcm kain buruk pulak.

Wednesday, July 29, 2015

Dream life

Kadang kadang macam tak sedar yang im living my dream life.

Berniaga sama2 dengan suami.
HAve our own time.
24hours bersama dengan suami.
Bangun pagi nampak muka suami.
Pergi keje sama2.
balik keje sama2 tanpa perlu mengadap jem.
bila nak tido nampak muka suami lagi..

Few days ago husband pergi kl without me.
Sebab im too pregnant to ride a car foe straight 6/7hours.
Perasaan lain macam.
Bila nak tido terdengar bunyi kereta ingatkan husband balik.
BAdan pulak terus tak sihat. Siap cherry berry lagi.

Tiba2 harini suami balik dah tak cherry berry dah..

Monday, July 27, 2015

Survival tips musim sejuk korea

Salaam all's.

After lama gilerr. Today terasa nak update pasal korea.
WE went there during winter.
Biasalah. KAlau nak pergi mana2 kenalah research dulu.
Winter kat korea ni mmg harsh.
Walaupon bukan hari2 ada salji. Tapi cuaca dia mmg sejuk.
Memang kena pakai thermal wear.baju biasa dan windbreaker.

Dengan berat aku yang melampau masa tu. Tambah lagi berat baju. Berjalan rasa mcm robot. Kalau ade pape jatuh ke tanah sumpah aku rasa malas gila nk tunduk ambik.

WIndbreaker aku beli for husband and me. BEli online je. From china. ita actually quite easy buying online. Courier guna skynet. Walaupun a bit mahal. TApi cepat giler sampai. Plus harga windbreaker murah giler okay. About rm50 je each. (Depend rate duit malaysia). So aku spend around +-rm100 je for our windbreaker.

Masa barang yg dioder tu sampai. Kualiti die memang sama je dengan kalau kau beli kat kedai di malaysia. Tak kecewa lansung. And masa pakai kat korea it really trap heat. Memang tak menyesalla. Tu aku beli yg harga rm50. Kalau spend around rm100 each mesti dapat yg lagi best. Act aku plan nak beli satu and buy another one kat korea. Sbb otak logik aku fikir kat sana mesti lagi murah sbb sana ramai org jual. Dan ternyata aku salah..

Why??? Sbb rate duit korea lagi mahal dr duit malaysia. Memang kalau die jual 100kwon je.. bile da convert jadi rm340. KAU sanggup??? Jadinya aku tak sanggup. FOr 10days kat sana kami pakai windbreaker sama je. HEHEhehe..

Keputusan yang agak bijak sebab kat malaysia ni bilenye aku nak pakai???? Kalau nak travel ke istanbul nanti we plan nak pergi time musim bunga/luruh sebab aku dah serik berjalan time winter. Sejuk tahap moksha beb.

Everytime nak keluar from guest house aku akan isi botol air dengan air panas letak dalam poket. Tujuannya utk panaskan badan dan jugak di tempat sejuk seriously kau akan dehydrated. Walaupun pade logiknya macam tak logik kan. dah sejuk lagi mau minum air...

Tak sampai beberapa lama. Air panas yg totally 100% panas tu akan menjadi air sejuk mcm air yang kau letak dalam peti ais tu.

ANd another benda yang aku malas nk buat bila dah pakai berlapis lapis adalah masuk toilettttt... argghhhhh.. stresss betollahhh..and nak ambik air sembahyang dia punya sejukkk tuuuu.. hoiiiii lahhhh...

And another mistake yang aku buat adalah pakai boot yang tak selesa time travel. Seriously ia membuatkan perjalanan aku naik turun tangga subway dan berjalan jauh sangat memenatkan dan meletihkan. Sampai aku malas nk keluar bilik. Plus masa tu aku first trimester preggy. Jadi malas tu dOuble.
10 hari pergi sana. Aku rasa aku duk bilik je about 4/5 days. Kesian husband. terpaksa makan maggi n teman aku tido.. hohoho.

JAdi nasihat aku adalah make sure beli stokin yang boleh keep your feet warm and pakailah kasut yang selesa seperti kasut sukan walaupon kau akan nampak tak style. Kerana apalah ertinya style kalau sakitnya tuh kau yang tanggung..pengajaran kasut pulak lepas ni nak travel aku taknak pakai kasut bertali bagai sebab susah nk bongkokkan badan nk ikat tali kasut bile baju kau sendiri dan 10kg.

Glove dan snowcap.. tolonglah pakai sebab haba paling banyak keluar ikut kepala. KALau perempuan bertudung no hal lah. Sebab da ttp kepala dengan tudung. suami aku degil mula2 taknak pakai snowcap. Last2 surrender bila aku bagi fakta sains..

Glove pulak kau takyah nk style sangat pakai glove kulit sbb seriously tangan kau tetap sejukkkkk. BEtter beli yang woven/mitten. LAgi murah dan banyak membantu. AKu belikan husband leather glove. Hasilnya??? DIa pon beli mitten masa kat korea. AKu rasa leather glove ni sesuai kalau musim luruh/musim bunga je. Yang sejuk die tak sampai tahap negatif.. huhuhu..

And another thing that help you survive the cold adalah mafla.. kalau kau nak jimat xpayah beli yg knitted style2 mamat korea pakai dalam cerita bersiri tu. Bawak siap2 pashmina from malaysia. AKu rasa pashmina lagi help to trap haba. TApi sebab aku gedik nak jadi macam gadis korea aku beli jugaklah satu mafla kat sana yg plg murah harga 10kwon=rm34.

Kain pashmina/mafla ni korang guna utk belit kat leher. PAndai2 koranglah nak belit bagi style sikit. Tapi pentingnya benda ni adalah bila kau tengah berjalan angin kencang yang sejuk beku tu menampar pipi kau. KAu boleh naikkan mafla tu utk tutp mulut and pipi. Seriously angin sejuk tu literally like someone menampar kau.. sakit amattttt...

Okay. AKu rasa tu jelah tips survival winter di korea.
1. PAKai tiga lapis. Thermal wear. Baju biasa n windbreaker
2. Comfortable shoes. Jangan fikirkan style sangat. Yang penting selesa. With socks okayyyyy...
3. Glove. Snowcap. MAfla.

Kalau ade nak tanya boleh drop comment. Insya allah aku jawab.Berjalan di musim sejuk ni memang banyak seksanya tapi masya allah. PEmandangan yang lawa yang mmg xde kat malaysia ni. Itu yg berbaloi menahan segala kepayahan.

Thursday, July 23, 2015

Misplaced

OK. Baru lepas siapkan akaun semua kedai.
Guess what??

I think I misplaced around 4k.
Mampossss..
😭😭😭😭😭

Benci

Kerja paling aku benci buat adalah akaun kedai.
Sebab duit semua kedai letak dalam satu akaun cimb.
Akaun seyf amalin.
JAdi akan jadi sangat stress sebab setiap kedai ade modal dia sendiri. Ade expenses sendiri. Ada balance sendiri.

So rite now i have 5kedai yg beza akaun.
Cuma nak mudahkan kerja. 3 kedai tudung di kbmall digabungkan jadi satu akaun.

Kedai baju kbmall satu akaun.
Dan kedai tudung parkson satu akaun.
Total 3 akaun setiap bulan.

Dahlah benci. Kena buat 3 pulak.
Dahtu kena order barang lagi.
KAwal modal lagi.
Argh..

Wednesday, July 22, 2015

switch

Aku tengah happy2
Tetiba husband cakap benda yg buat aku sedih.
Aku pon xtau benda tu buat aku terasa.
Tapi bile husband cakap. Hati aku rasa sakit.
Terus hilang mood.
Herm.. entahlah..

Macam switch.
Just like that.
Boleh on or off.

Monday, July 20, 2015

Last preparation

Another two days before another appointment with the doc.

Right now I'm beyond tired.
Berdiri sekejap penat.
Jalan sikit penat.
MAKan sikit ngantuk.
Rasa nak tido jeeee..

Perut pulak asyik buat hal.
Kalau kat rumah xdenye nak pergi toilet.
Siap sembelit lagi.

Naik je kete. Die punya memulas tu macam xmenyempat.
Ni lagi buat aku rasa nak duduk rumah je...

Maybe i really should stay at home je skrg..
Ade sikit2 lagi barang baby seyf yang belum dibasuh.

Badan pon rasa tak selesa sangat2.
Sakit pinggang. Sakit perut. Kaki sembab.
Dan macam2 lagi lahhh..

Last scan kedudukan baby tak betul. Kepala die still kat bahagian atas. Rasanya right now kepala die still kat atas.
Hopefully by the time nak beranak kepala dah turun ke bawah.

Berharap dapat bersalin normal.
Tpi kalau tuhan takdirkan ceaser. AKu redha.
That means aku memang tak mampu nak tanggung sakit contraction. Dats why Allah takdirkan begitu.

Yang terbaik bagi aku dan baby..

LAgi dalam list yang belum dibeli sebab aku malas nk transfer duit adalah:
1. Nursing cover
2. Breast pump. Nak beli malish ilaria.
3. Set berpantang nona roguy
4. Bengkung nona roguy.
5. Katil berpantang.

Tu je. Insya allah tutup akaun hujung bulan ni. AKu akan settle kan beli semua.

Staffs

Problem. Problem. Problem...
Shortage of staff. Sobs.
Sorang berhenti sebab sambung belajar.
Sorang berhenti sebab ikut suami lepas kahwin.
sorang cuti bersalin.
Sorang berhenti sebab Peel. Hahaha

Now I need 4full timer.
Peningyeeee..

Whoever said it's easy being a boss.
Clearly never be one.

Sunday, July 19, 2015

34weeks during eidulfitri 2015

I'm 34weeks now but my bump looks like I'm about to pop soon.

Every makcik I met during raya told me my baby is biggg.

But my baby is just 2kg. I just had my scan at annisa.
Whatever it is. I am currently going everywhere with this big belly and I'm bound to be easily tired.

I can hardly fit in any blouse anymore.
Thank God I managed to find 3 baju raya that fits me well.
My mom told me she popped at 36weeks.

That means I have about 2 weeks more.
Nervous..
I'm scared to death.

Its a long 34weeks journey and I don't think I wanna do this anytime soon. Maybe another 4/5 years later. But my husband going to be 35/36 then.. hehehe.

Okay. We will get to that later. Lets just finish this one first.
I really can't wait to announce the name.

Akhir kata. salam lebaran aidilfitri 2015 from me. Husband and our plus one. Hopefully we'll  be three this eiduladha...

Yeaynesss!!!

Thursday, July 16, 2015

Satu ayat

Aku kalau marahkan husband aku.
Aku Akan diam je.. malas nak bertekak.
Sebab aku tau nanti makin aku naik suara.
Makin naik hot die..

MEmang berbeza gile dengan zaman bujang dulu.
Kalau dulu. Mesti nak bertekak sampai menang je.
XKiralah suara sampai pitch berapa.

Sekarang aku angkat suara sekali je pastu cepat2 sedar dosa.
terus diam. Pastu mogok kat rumah. XPayah ambik tahu urusan dia. SUkehati die nak buat apa dalam rumah tu.

AKu just lepak atas katil layan online.
Layan running man gelak sorang2.

Husband pulak memang tidak akan pujuk.
Makin aku lari. Makin die turut sama lari.
Lebih kurang dua hari mcm tu.
Dalam dua hari tu tetiba lah die jadi rajin.
Tolong basuh baju. SIdai baju.
Mandi wangi2. ENtah pape lagi die buat. Aku buat xtau je..

Pastu lepas dua hari. Bila2 aku nak pergi mana2 bertembung dengan die. Die akan sekat jalan aku.

Satu ayat je beb. Satu ayat je die cakap.
"JAnganlah marah bie"
Tu je. PAstu mesti aku dah xmarah dah.
Xkirelah sebelum tu aku menangis siap pikir macam2 lagi.
Tukar profile pic kat fb. Dan macam2 bende rebel lagi yang aku buat..huhuhuhu

Tuesday, July 14, 2015

Cobaan bisnes

Approaching shawal.
During ramadhan ni aku rasa ramai peniaga yang menghadapi dugaan kali ni.

Brand elrah dengan masalah kurang stock and customer service yang lag.

Bella ammara pulak dengan masalah di pwtc. Also customer service.

Benang hijau pulak shortage of product.

AKu pulak shortage of man power. Sedihhhh.sebab masalah paling aku rasa susah nak selesaikan adalah masalah staff.
I try to be humane tapi nak balancekan dengan need kedai memang susah. SBb aku still have to follow rules from mall.

KAlau aku bisnes di butik sendiri kan senang. Just give offday 3 days for raya for everyone. Tapi problem sekarang kbmall just bagi cuti sehari. Sehari kau bayangkan. Sape yg sanggup cuti sehari??? AKu kena seimbangkan dan buat jadual so that ada staff on second day of raya.

Dengan a few staff yang akn berhenti sebab nak kawen ot bersalin. Rasa mcm besarnya beban kat bahu ni.. hermmm.

Tapi selalu fikir dengan kesusahan akan ada kesenangan.
Sabar bila diuji ganjaran yang lebih besar menanti.

As for today. Kedai kat parkson is doing well. For two months ade profit walaupon sikit. Now ade lot kosong di parkson dekat ground floor. KAlau ikutkan my guts. MEmang nak ambik dua lot kat parkson tapi husband mcm reluctant. DIe lebih nak focus pada tesco.

As for me. Tesco pon nak jugak tapi parkson pon nak..
Tapi masalah lebih besar yg perlu difikirkan adalah staff lagi.
NAk bukak another shop is not that big of a problem. Nk up and running full speed as i would want to yang masalah. Considering im heavily pregnant and expected to pop in another month.

Tapi kalau tak buat perkembangan sampai bila pon duduk tempat sama. jadi i really hope we can open our 6th shop at parkson and 7th at tesco.. hopefully before this year ends.

Ni pon dah banyak lagging. Dec last year 4 shops. Tahun ni dah bulan july. BAru kedai ke5. Target 10 tapi mmg tak bolehla 10. So hopefully another one.or maybe two.

Monday, July 13, 2015

My husband said..

Bidadari dalam syurga tu lawa yang..
Kalau die tunjuk sikit je semua lelaki ataz dunia ni akan jadi gila.

Tapi kan yang.. isteri akan jadi ketua bidadari.. ketua tu.
Yang lawa sampai laki semua jadi gila tu. Ketua die mestilah lagi lawa..

Saturday, July 11, 2015

Some yes

Most of the people we knew in this world.
We feel like we can figure them out.
Like my guy friends. I know this one won't choose that girl even if they are currently dating.

And if I look at that other guy friend. I know exactly why he still not married or such.

Except a person who broke our heart.
We can never figure that person out.
Why they marry that other person.
Or why they are not married.
Why are they keep fooling around.

Rutin ramadhan 2015

Nampak macam tak kerja kan?
Nampak macam suri rumah kan..

Hari ni keluar rumah lepas solat jumaat.
Terus ke kbmall. Round kedai make sure eveeything is well and okay.
Head to saloon. After that beli juadah berbuka. Harini berbuka atas lantai dengan suami di kedai. Juadah feveret. Nasik kerabu.

MAlam lepas brbuka. MAsuk beli barang dapur since mcm2 benda da habis xde lauk nak bersahur. After that closing sume kedai. Now kbmall da ttp kol 11. Extend urusniaga for an hour more.

Balik ke rumah dengan jem kat tmpt parking and jatak rumah yang agak jauh sikit from kbmall. Sampai around midnite dah..
Malam2 selalu husband lapar. Sediakan kudapan. Malam ni buat puding trifle. Penat giler kau tau tapi sebab bayangkan husband happy dapat makan. Buat jugak. Then settle makan sume around 2a.m

BAru nak tido ni. Kol4 nanti bangun masak sahur pulak.

Harini nak masak udang gulai lemak cili padi dengan ikan goreng cicah budu. Konfem husband makan bertambah.

Dapat tengok suami makan dengan selera buat aku jadi happy. Lagi2 bile die puji gulai aku sedap. Rasa macam hari2 nak masak gulai..hehehehe. okayla. Jom tido. KAng terlambat bangun makan nasik kosong ngn telur mata je jawabnya..

Friday, July 3, 2015

Looking awful.

I know I look awful now.
These pregnancy hormones are not doing Me any good.
Dull face. Blooming assets.

Those new hijabstyles are not gonna be nice on me.
And I decided to take a look of a few models instagram and boom. There goes my confidence into the drain.

And I promised myself that I'm gonna be like one of those pulled together girls. You know.. the one who looks perfect all the time.

Now I need my husband to fix the broken steam iron we had. I have been waiting since January. And it's July already husband.
How do you expect me to be perfect when I don't even have a proper iron???

Thursday, July 2, 2015

Rindu klcc

I think I miss klcc.
Not went there even once since married.
Sebab tak sempat.
Selalu time pegi kl pon terkejar kejar settlekan kerja.

Tak sabar nak tunggu baby keluar Dan bawak die gi petrosains and aquaria.hihi..

I miss MPO too.
Its like my second home when i was in utp.

Sunday, June 28, 2015

Baby's name

Pedang cinta(arab)/bangsawan(afrika) yang terang cahayanya.

Ini nama baby..
Cant wait to pronounce it.

Saturday, June 27, 2015

Perak

Tetibe teringat perak.
Macam2 kenangan aku ade kat perak.
Lost world of tambun.
Air terjun chemor.
Padang polo.
Dataran charkuewteow.
Ktm batu gajah..

Macam2 lagi lah...
Kalau boleh ulang.. aku sangguppp.

Entah kenapa asyik nak throwback je skrg ni..
Org pregnant boleh PMS jugak ke??

Friday, June 26, 2015

Tiba tiba

Tibe2 malam ni aku rasa sedih sgt.
Tibe2 aku teringat pasal my birthday.
Yang suami aku tak ingat lansung.

Kadang2 bila aku rasa mcm tak disyangi dan dihargai.
Aku cuba jugak fikir. Adakah aku ni tak cukup menyayangi dan menghargai orang lain?

Tipulah kalau aku tak terasa.
Memnag aku terasa. Lagi2 masa anniversary kawen husband buat benda sama. Dua kali terasa

Aku bukan nak hadiah. Sebab aku tahu husband selalu bagi apa je yg aku nak.

Aku just nak sebuah ingatan. Dalam setahun tu ade dua kali je aku harap husband bole buat something special. Instead of habiskan masa dengan kawan2 die dekat gym..

Tapi susahnya aku nk cakap semua ni kat die.
Pendam dan nangis bila teringat. Thats me.
Hopefully one day he will read this.
And know what i feel.

Puasa dan tidak

Masa aku puasa. Baby mmg lemah. Xsampai 10kicks.

Now hari kedua aku skip puasa. Xsampai 10kinit da ckp 10kicks. Siap buat perut mcm punching bag...

Owh baby..

Beza

Jumpa pakar sakit puan.
Cakap sikit2.
Scan sikit.
Bagi ubat. Caj around rm350.

Kau jumpa doc biasa.
Scan 3d. Consultation lagi.
Rm60.

Huuuuu..
Apa2 pon kita bayar experience die.
Susah payah die belajar sampai dapat doc pakar.
Seriously? Doc pakar ambik darah aku tak rasa sakit lansung okay. Beza sangat dengan doc kat klinik komuniti nak ambik darah pon ade dalam 2 minitm dahla sakit.. aiyoooi.

First time ambik kat klinik kerajaaan. Lagi parah. Berbulan2 tinggal bekas kat lengan. Lebammmm..

Thursday, June 25, 2015

Blurry

Pukul 3pagi. Still xboleh tido.
Kol 4 nanti nak bangun masak sahur pulak.
Entahlah. Rasa mcm ade benda yg perlu aku buat yang aku belum buat.. kacauuu.

Semalam rasa mcm ade contraction. Perut mengeras. And aku will be 31weeks this friday. Too early. Tapi from some reading. It indicates labor coming soon.
How soon? I dont know. Maybe 2 or 3 days  or maybe 2 or 3weeks.

Tapi air ketuban belum pecah. Bag baby and my bag for hospital belum diprepare. Baju baby belum basuh. Barut baby still xde. Omaigod. I dont know where to start.

Just knew that my fren had her labir at 32weeks cos her baby is weak. Since now is fasting month. Her baby tak gerak for almost 12hours. Mine pulak decrease. Gerak pon slow2 saje. So decided to stop fasting. Nak bagi baby ade tenaga balik. Sebelum ni siap tendang kiri kanan. Now mcm tumbuk2 yg lemah je. Poor baby.

Pening gile sbb banyak keje belum settle lagi and byk benda belum beli. Breast pump tam beli lagi. Katil baby belum sampai lagi. Baju baby xbasuh lagi. Katil berpantang xbeli lagi. God!!!!

Friday, June 19, 2015

First time for everything

My first time beli stok tudung rm15k from sebuah kedai je.
Gulp..
Duit dalam tgn ade 8k je.
Konfiden je aku pi oder brg..
Ni memang kena push sale gile2 so that bole cepat2 tambah modal.

Cabaran wehh.
Kalau xorder brg byk2. Sale slow pulak. Nnt dekat2 raya xsempat nak custom made dah..
Pening kepala pikir.

Anyway. There is first time for everything.
Dulu masa aku spend 2k or 3k dekat sebuah kedai ni. Rasa macam banyak gilerrr dahhh.
Paatu ternampak ade satu bil customer beli sampai 22k.

Masa tu aku rasa cam gilerrrr banyak oder brg.
Tanpa sedar. We almost there.. insya allah.

Production

New stock for seyf amalin glitter. Second batch is coming in tomorrow.

Along with seyf amalin instant button plain and corak 20 kodi.

And husband needa to wake up at 4 untuk ambik barang di stesen bas. Poor husband.

Usually bile i oder barang. They will arrived in 4 bags.

This time 8 bags. Eight guys. Eight. Entah macamana husband nak handle. Angkat berat2 di bulan puasa. I wish i can help.

Now we are ordering for 4 shops and getting ready for one vendor in kl.

In july. We gonna start fotoshoot sebab before raya we might be participating in a few festivals. One is confirm. Maybe another one or two.

Nak ambik kesempatan ini to promote our products and also tambah sale for raya.

Btw. Label dah tempah. Hope it finish ASAP

We nees to start producing for raya if we gonna be able to meet the demands. Gahhhh...!!!

Wednesday, June 17, 2015

Be carefull what you wish for

Dulu. Masa dengan my ex. Die mmg xsuke expose aku kt kawan2 die.
Even kawan pompuan die pon die pilih2 je nak kenalkan dengan aku.

Kat fb susah sangat. Sampai bawak ke gaduh.
Bile aku tanya die why? Dir kata sebab nak lepas kawen macam konon bercinta lepas kawen.

Masa tu aku bingung. Aku kapel dengan die almost 7tahun. Tapi die nak orang cakap kami cinta lepas nikah?? Padahal aku duk cerita macam2 pasal die kat my frens. Duk pung pang2 kat fb pasal die. Boleh die jawab camtu?? Aku rasa macam tak tercapai otak aku nk pikir.

Pastu mula cerita gaduh sampai kami clash.

Tapi masa suami tnya kenapa clash dengan my ex. Sebab utama adalah. Die janji nak bawak parents die dtg jumpe my parents two times. Tapi dua2 tak jadi. Sedangkan aku dah excited cerita kat my frens semua. Last2 sampai dah tak rasa berharap pada dia. Sampai rasa kat mana hujung hubungan ni. Macam xde pengakhiran.

Last2 tuhan bagi aku jumpa suami aku sekarang dan xdelah jugak bercinta lepas kawen sebab jarak masa tunang masa january 2013 dan kawen june 2013 tu lama jugak dan boleh dikatakan kami bercinta masa itu.

Sebab tu orang kata be carefull what u wish for.
You never knew if it comes true.

Tuesday, June 16, 2015

Second 4d scan

Done second 4d scan for baby seyf yesterday.
Tapi malangnya baby still xnak tunjuk muka.

Doc suruh dtg lagi on 35 weeks sbb da nak dekat labor maybe die da xbanyak gerak.
But i dont know. Rasa mcm malas pulak.
Sepraisssss jelah nanti kottt..

And last nite was our first nite kt rmh baru.
Alhamdulillah.. boleh tidur at 3am. Biasalah sebab pindah tempat tidur. Susah sikit nak lelap..

Seyf amalin pulak. Our gold edition almost sold out. Tgh menunggu siap for second batch. Dan jugak utk 3rd product. Semua tgh tunggu masa nak siap.

Dulu order 1k je label. Now kena up to 2k label.
And semalam dah bagi komisen utk 8org pekerja di kbmall.

Alhamdulillah. Purata komisen setiap sorang plus minus rm300. Basic sorang rm750. So dapatla mereka around 1k. Kerja jual tudung je. Actually kerja kat kelantan ni mmg mcmtu. Basic mmg xsampai 900. Kalau basic 900. Kerja full 10pg sampai 10mlm sorang2.

My staff for 1 shop dua org. So that they have no problem nak smbahyang. Or makan or pergi toilet. And gaji termasuk hari cuti..

Now my to do list:

1. Bayar sewa di parkson. Alhamdulillah despite sale awal2 dan macam2 masalah yg timbul. We still manage to have profit from kedai kat parkson. Sbb we open on 15th last month. Jadi account kat parkson akan di close every 14th of each month. So maknanya i have two income in 1 month. 1 masa hujung bulan. 1 masa tengah bulan.

2. Order label for production brg2 utk raya. Sebab label pon takes 2 to 3 weeks nk process. Harap cepat siap sbb makin hampir nak raya makin gile. Takut tak sempat. Macam tahun lepas aku ade 2 kedai tudung je tapi semua barang dalam stok keluar. Sampai lepas raya dah xde stok lansung. So tahun ni belajar dr pengalaman.

Believe. Always

I always believe that whatever i want.
Allah will one day grant me.
For time being. Im just gonna be patient and live accordingly.

Sunday, June 14, 2015

Lonely

My husband ade ramai kawan..
Ramai sangat sampai wassap die bunyi xhenti2.

Aku pulak sangat xdee kawan. Fon bunyi dari 10pg-10mlm shaja sbb staff yg contact update kedai.

Kalau ade wasap bunyi before 10am or after 10pm. That means trouble..

Soo. Jadilah aku seorang suri rumah yang tak berkawan sangat. My life hanyalah. Rumah. Staff.Kedai. Suami. Family. And soon... baby.

Da dua tahun macam ni. Kadang2 bila sorang2 tu... macam ya Allah..boring gileeeee.

Alhamdulillah. Allah bagi rezeki anak walaupun belum keluar. Time2 bosan tetibe anak menendang. Tersenyum aku sorang2. Nasib baik xkuat. Kalau tak aku cubit walaupun die dalam perut.hehe

Saturday, June 13, 2015

70% progress

Yeay.. aircond da siap pasang. Railing langsir pon da settle. Sekarang nak pindah barang2 besar dan mulakan aktiviti pasang langsir.

Langsir yg beli online tu mmg lawa sangat rasa menyesal pulak xorder seluruh rumah sekaligus..
Apa2 pun malam ni da nak start pindah peti ais. Mesin basuh, katil and bla3.

Okay. Nk masuk rumah baru ni mmg banyaklah duit mengalir keluar bagaikan bukak paip. Duit yg disimpan untuk beranak terpaksa digunakan dulu. Buat deposit. Beli aircond. Sewa lori. Yada3.

Ni pon nasib baik bnda penting mcm mesin basuh petiais semua dah beli sikit2.

Katil and meja makan ade yg MIL bagi sebab dia dah xguna sejak rumah kat kl dah xde..apa2 pon now hari2 busy. Dengan kedai lagi. Tapi by 15 hopefully semua okay.

Patutnya malam ni scan 4d terpaksa tangguh ke hari isnin sebab tak sempat. Hopefully baby is doing well inside.

Sneak peak rumah SEWA baru.

Thursday, June 11, 2015

Manusia. Dan typical malay.

Manusia ni macam macam tau.
Tapi yelah. Adat dunia.

Dah lama tak hadap masalah pasal pekerja. Since buka kedai baru.masalah pekerja timbul balik.

Harini kantoi menipu. Esok nak cuti bagi alasan tok meninggal. Padahal hari pertama kerja. Sebelum dpt keje siap telefon bagai cakap bersungguh2 nk keje.

Bila da kantoi. Kena buang. Cakap gaji rendah. Komisen sikit. Ketar2 je jari kita nak reply msg die. Tapi husband pesan jangan layan. Terus bank in gaji die harini.

Tadi die siap tanya tu bile nak bank in gaji die.
Kite jawab kite bank in sekarang guna online banking je.

Malas nak gaduh dgn org camni. Die cakap keje tempat kite boring.. alahaii. Keje buat rumah batu lah baru xboring. Rehat time makan je. Ye dak???

Huhu. Kite ni pikir pasal pekerja. Bagi peluang rehat n duduk time xde pelanggan. Keje pkn dua org boleh gilir2 gi toilet n smbahyang.

Tapi xpeeee sebab kite ade bwrderet2 orang wasap nak keje. Orang yang lebih menghargai. Cewahhh.

Pekerja kita kat kbmall. Gaji cecah 1.2k tau sekali dengan cuti bergaji.. time xde keje boleh duduk je. Xpayah nk berdiri macam kedai2 lain.

Kite pernah keje dekat al-ikhsan. Sepanjang waktu keje mmg xboleh duduk. Memang disaster okay. Sbb tu kite bagi pekerja kite at ease.

Tu jelah kite nak luahkan malam ni. Kite cari pekerja yg betul2 nak keje.. nak bantu orang yang betul2 ingin dibantu. Kalau sekadar nak jadi typical malay. Jangan keje ngan kite... gitewwww.. hehehe.

Okay. Bye

Tuesday, June 9, 2015

Yeah

Yeay.. da siap kemas rumah baru.

Tinggal nak pasang aircond and langsir.
Then da boleh bawak masuk brg2..
Slow and steady asalkan siap boleh masuk 15hb ni..

Yeahhhh

Women's logic

Kite ni perempuan kadang2 sedih tanpa sebab atau tanpa sebab yg munasabah kan?

Aku kalau sedih mesti panggil suami.
Meh sini.meh sini. Pastu peluk kejap.

Suami sibuklah tanya kenapa ni..kenapa ni..
Kadang2 nak jawab pon susah sebab sedih tanpa sebab.
Or tanpa sebab munasabah. Jadi jawab je xde pape..huhuhu

Monday, June 8, 2015

Bertimbun timbun

Banyak giler keje okayyy.
Doa nak kedai di tesco sudah hampir dimakbulkan..

Omggg

Dengan nak pindah rumah baru.
Settle langsir. Pasang aircond.
Kemas rumah.
Closing account parkson.
Settle komisen staff kbmall.

Now nak kena prepare for a new shop??
Modal haritu dah guna utk parkson.
Ade remaining 3k je lagi. Gelang mas mana gelang mas?? Huhuhu

Baru je nk settle down lepas bukak kedai parkson.huhu

Apa2 pon alhamdulillah. Rezeki baby.. hegege

Me. Amalina.
I always feel inferior about myself.
Rasa mcm diri tak cukup bagus.
Tak cukup cantik.
Tak cukup baik.
Tak cukup rajin.
Senang cerita everything.

I do feel like xde org syg aku pon.
Even now. Even im married.
Perasaan tu still ade.
Rasa mcm im not loved.

Sunday, June 7, 2015

15th of june

15hb ni akan jadi hari yang sibuk akibat penangguhan kerja yg aku amalkan dari 1hb haritu..huhu..

Life updates:

1. Alhamdulillah. We got a new home. Yang lebih sesuai for both of us. 3 bilik. 2 bilik air. 1 ruang tamu. 1 ruang makan. 1 dapur. No lawn. No verandah. This house will be suffice until we have 2 babies. And located a bit far away from where we are now. Alhamdulillah..

2. Alhamdulillah kedai parkson is getting better since now cuti sekolah. Sales getting better sebab orang da tahu pasal kewujudan kedai. Will try for a pushcart at parkson pulak.

3. Baby is doing fine. Just a lil bit small. Sakit2 before this alhamdulillah dah takde. I eat vitamins everyday and that gives me energy. Xdelah selalu rasa letih.

4. Got the blood test result. Doc told me nothing is wrong. Just my HB is low. Around 10.4  doctor cakap it supposed to be around 12. Thats why i always been tired. Doc kata kalau blood low cepat rasa penat. Makan ubat pon lambat sihat. Will test blood lagi sekali 1 july ni.

5. Barang baby still tak habis beli. Sebab sekarang ni tengah housewife mode on. Otak pusing2 pikir pasal rumah. Pindah. Angkut barang. Kemas rumah sini. Kemas rumah sana. Omgggg. Im soooo stresss.

15hb ni..
1. Kira and bagi komisen staff
2.closing account kedai parkson.
3. Last day kat rumah sekarang.
4. First day kat rumah baru.

I better finish no.1 and no.2 earlier.
Paling malas nk kire duit sbb pening... 😂😂😂😂

Friday, June 5, 2015

Just wow

Wow.. macam2 benda org jual tru facebook and instagram.
Tapi harini baru aku jumpa orang jual minyak pengasih..

Apa aku rasa?
Kadang2 aku rasa macam sesetengah manusia ni memang tak tahu agama or saje dah xkesah asalkan dapat wang??

So your husband ade perempuan lain??
Itu dosa die. Yang kau nak pergi tambah dosa syirik kat diri sendiri what for???

Kenapa benda2 macam ni di zaman serba moden ni masih ade??
Pastu siap letak. Jangan lupa bersyukur pada Allah. Kita cuma berikhtiar... aku xpahamlah.. benda2 macam ni.. xpayahlahhhhh...

Baca ayat2 alquran lagi elok ape...
Kalau kau guna minyak pengasih tu pastu suami kau sayang gile kat kau. Kau rasa puas hati ke dengan sayang yg tak ikhlas gitu???

Kita ni tak boleh nak paksa orang sayang kita atau benci kita.
Tak boleh nak paksa orang bertanggungjawab atau menghargai apa2 sahaja. Ustaz ade pesan. Isteri2 kalau nak suami berubah. Jangan susah2. Ubah diri sendiri dulu. Banyak berdoa. Insya Allah.

Kalau doa makbul alhamdulillah.
Kalau doa belum makbul alhamdulillah jugak. Sbb tiada doa yang tidak terbalas. Kalau bukan di dunia. Ganjaran di akhirat.

Wednesday, June 3, 2015

Math

Few days ago.
My husband ask me things about engineering.
How much they earn.

And i. Being as i always have been.
Menjawab melalui apa yg aku tahu jelah.
Sebabnya?

He knows someone who just spend 250k on a gym.
Sebab? Kawan2 die suka main gym.
That guy is an engineer. At one company from overseas.

Husband ask how much they make a month.
Seriously. I dont know.
But i know yang those who went on oil rig. Bila balik mesti kaya giler.hahahaha

And when all conversations end.
My husband said.
Bie bangga dapat isteri engineer macam yang.

Aku pulak. Bie.  Yang bukan keje engineer pon. Beljar je jadi engineer. Kalau keje pon xdpt gaji besar pon sebab yang xpandai.

Husband aku pulak tanya apa yg aku belajar untuk jadi engineer?

Truthfully. Mathematicssss..

Adik2. Kalau adik2 minat fizik tapi tak minat add math. Tak payahla jadi engineer. Nanti adik2 akan jadi macam akak yg nak gile belajar maths. Untuk jadi engineer electrical.

Sunday, May 31, 2015

Perasaan atau kebenaran

Dalam hati ni dapat rasa.
Yang baby akan keluar awal.

Brg baby 50% siap.
Maybe die akan keluar di awal2 puasa.
Tapi yang pasti xkan cukup 9 bulan.

Why?
Sebab dapat rasa badan dah berubah sikit2 to embrace labor.
Gerak hati menyatakan begitu.

Namun marilah kita sama2 saksikan kebenaran.
I will announce bila i pop okayh..

Dulu. When i was in utp.
I was the one who wakes up first.
My frens would be sleeping around. And i cant continue sleeping.

I would be getting breakfast alone.
And plan my day ahead.
Including everything i love to do in one day.

Now i dont have energy to wake up from bed.
Huhuhu.
I really hope that after the baby is here.
I will be back to being the old energetic me.

Saturday, May 30, 2015

Sepatutnya lah kannn

Husband sepatutnya drive ke kl today.
Alone.
Tinggal aku sorang2.
Aku supposedly tido rumah my mom tonite.

Siap2 mandi. Siap2 kemas beg husband.
Die da cek kereta sume.
Tibelah masa die meninggalkan aku.

Bye yang...
Bye bie...

Aku mcm biasa peluk husband
Husband mcm biasa kiss pipi kiri kanan.
Pastu aku start nanges.. waaaaa
Bie... jangan balik lewat..
Balik cepat cepat..

Husband terus duduk balik...
Cakap itu ini dengan aku.
Last2 tak jadi pergi kl.
Huuuuuu..

Jangannnnn tinggalkan isterimu ini....
Sobsssss...

Wednesday, May 27, 2015

Complication

Harini hospital lagi.
Appointment dengan doc bersalin.
Ambik darah lagi..

Haritu dua kali ambik darah rm250.
Harini jumpa pakar and ambik darah rm350.

Orang yang keje kos medic syarikat tanggung kan.
Alhamdulillah. Tu rezeki jugak tu.

In my case. Kena keje kuat lagi.
Semakin banyak komplikasi masa bersalin.
Makin mahal bil nya itu..huuu

26

Tahun ni sama macam tahun tahun lepas.
Cuma mungkin tak seteruk satu tahun dimana aku berseorangan dalam kereta di dalam uia menunggu detik 12 malam.

Lupa apa yang jadi tahun lepas.

Dan mungkin tahun depan pula aku akan lupa apa yang jadi pada tahun ini.

Selamat ulangtahun ke 26 amalina.

Dari amalina.

Tuesday, May 26, 2015

Tanpa usaha

Just because someone does not love you the way you wanted to be loved.

Doesnt mean that they dont love you with all they got.

But for me. To be happy. You need to be with someone who loves you the way you wanted to be loved just by being who they are.

It will be effortless. And easy for both of you.
To love and to be loved.
To appreciate and be appreciated.
To be happy and at the same time make your spouse happy.

Cinta ni tiada makna kalau kau tak bahagia.
Memaknakan cinta ni perlukan lebih dari satu pihak.
Perlukan seseorang yang menghargai.
Dan lebih penting memahami.

Bagi aku. Kalau aku tengok video husband main gitar. Aku akan rasa macam falling again and again.
Rasa macam ya allah. Hensemnyeeee husband sapelah ni.. even dia main gitar bukan untuk aku pon.

Tapi diri dia yang tu memang aku suka. Dan appreciate his style.. dan tak susah pon bagi die sebab die memang diri die. Suka musik. Suka main gitar. And its him.

Effortlessly.

Monday, May 25, 2015

Ambik darah

Aku memang takut dan fobia dengan kerja2 doktor.
Thats why aku xpernah apply medic lepas spm.

Masa nak kawen kena buat hiv test. Ambik darah kat hujung jari je. Tu pon aku nangis.

Last 2 days. Aku kena ambik darah untuk test denggi.
Harini back to back ambik darah untuk check up.

Minum air gula then ambik darah lagi. Tempat sama pulak tu. Tak pulak aku nangis.

Agaknya sbb aku da besar kot. Dah dewasa. Dah matang. Or aku just pikir apa2 pon memang aku kena hadap jugak benda ni. Jadi aku redha jelah..

Sunday, May 24, 2015

Hi guyssss..
Lama tak menulis. I have been soo busy these past few days.

Plus im sick. Demam. Batuk.selesema. muntah. Sakit sendi and terbaru badan dah naik rashes.

Husband was worried that it might be dengue.
Last night went to the clinic at 1 a.m sbb badan start naik.bintik2 last night.

Buat denggi test on da spot. Alhamdulillah negatif. Tapi doc cakap kencing tikus pon simptom sama. But he just gave me antibiotik dan ubat batuk. If still ade muntah2 bila antibiotik habis kena checkup lagi sekali.

Since im preggy. Kalau betul kes denggi. It will be a big case sebab melibatkan baby dalam kandungan. National case. Thats what the doc said. As for me. I just nak jadi sihat. My body is aching all over..

And i slept 24hours perday since ubat batuk kena consume 3times daily. Sooo. Baru nk sane. Dah mami sbb ubat balik..

Please pray for my well being. As for now. Bintik2 still ade. Demam still ade. Pening kepala. Cuma sakit sendi da kurang sikit.

Thursday, May 21, 2015

Sedap mulut je kan..

Ingat tak my wanted coach handbag?

Told my husband i want one. A watch n handbag.
What to buy first?

He said handbag.
I said why? A watch cost only rm400 plus minus.
Handbag would cost rm750 plus minus.

He said. Eh. Belilah handbag mahal sikit..
Hahahaha.. ehhhh.. husband sapa baik sangat ni.
Namun percayalah. Before i spend it maybe take me 2 or 3 months of research.

Sebab tu husband sedap mulut je cakap camtu..

His taste?

Rezeki

Korang nak dengar cerita tak?

Harini macam2 jadi.
Aku dengan husband siap gaduh dengan management parkson sbb salah faham pasal tempat berniaga.

Whatever it is. That settled already.

Everyday pukul 2p.m my staff akan hantar sale update.

And you know what. Kedai kat parkson belum ade sale walaupun rm1.

Pukul 4 petang aku dan suami ke parkson sebab nak masuk barang baru n settle pasal tapak jualan.

Settle around 5pm. Still no sale.

Aku xrasa apa2. Benda mcm ni biasa lah bagi peniaga.

On da way back home. Aku just terfikir yg adik aku hukak stall takoyaki from 5.30 sampai 7petang pon paling sikit collect sale rm40. Maksimum rm60.

Tak payah bayar sewa tempat. Upah pekerja. Just tolak duit modal bahan2 masak je. Kerja xsampai 2 jam.

Then malam ni kedai tutup kol 10. Tup2 my staff kat parkson wasap cakap sale rm123. Aku terkejut sangat.

Aku tahu dan banyak kali terjadi. Rezeki hak Allah. Die bagi pada sesiap yang dikehendakiNya.

Banyakkkk kali dah jadi. Tapi setiap kali ia terjadi it never fail to amaze me. Allah Maha Besar.

Wednesday, May 20, 2015

Dinasour or momnasour?

Kenyang okay.

Makan durian. (Since when???? Its the baby seyf fault)
Makan maggi. (What??? Its not good for the baby. Are you even a mom?)

Then scroll timeline fb. Ade org post gambar roti canai..

Suamiiiii. Nak roti canai garing jugakkkk!!!

Masalah bila hati lembut

Masalah...

Aku ni nampak je garang.
Tapi hati lembut woo.

Husband mmg dengan pendirian beliau.
Nnt kalau aku mengalah die mesti akan cakap aku lembut sangat.

Aku suka mudahkan urusan orang lain.
Cuba memahami orang.
Insya allah.. urusan kita Allah akan mudahkan.
Kita pon orang akan faham.

Huhu.. ya Allah. Kau lembutkanlah hati suamiku..
Fuhhhhhhh

Tuesday, May 19, 2015

Daging dengdeng

Semangat aku nak masak daging dengdeng indonesian style arini.

Rupanya dah salah satu step.

Namun. Akan ku teruskan ke step yg seterusnya yang aku mampu..huuuuu

15weeks

Im big as ever.
And bila mengandung segala jenia celah jadi hitam dan gelap.
So sad.

Big. Black and ugly. Swollen face. Swollen hand and feet. I cant wear my rings anymore.
Cant fit in my shoes.

Then husband said. Sabarlah. Kejap je lagi.
Orang mengandung mmg mcm ni.. takkan nak kurus pulak.. sobsssss...

Plus minus 15weeks more.

Monday, May 18, 2015

Kasut tinggi dan red hair

Missing my heels and wedges.
Since married i really dont wear heels and wedges anymore.

Becos husband dont like them.
Die cakap. Apa pakai kasut tinggi pastu jalan cover2.😂😂😂😂😂😂

Jadinya he prefers me to wear flat. Kasut bertutup. Uhuk2. Yang macam clarks punya style.. soooo not my style. Kalau pergi clarks pon mesti i went straight to the heels part.

Walaupun tahu yg badan dah besar kaki tak mampu tampung. Cuba kau pakai heels lagilah kau. Jalan 30minit je mampu.

Tapi rindu.. rindu nak bergaya macam diri sendiri. Sebab lepas kawen semua kena melalui penapisan dari suami..hehe..

Sampai ade org cakap yang my mother in law lagi pandai bergaya than me. Masa tu rasa sedihnyeee. Bika bagitau kat suami. Die cakap. Haiiii nak pakai lawa2 nak tunjuk kat sape???

And i loveee red hair. Da cuba mcm2 cara nak bagi die approve. Suami cakap no. Die suka rambut hitam. Even my mother in law pon dye rambut. Me? Only natural.. haishhh..

Ni kalau one day husband cari perempuan lain yg pakai kasut tinggi rambut merah siaplahhhh...hahahah

Sunday, May 17, 2015

Breakeven

Day 3. Masih belum breakeven.

Insya allah.

Allah yang memberi rezeki.masih ade mcm2 usaha boleh dibuat

If only i will not be that tired

What i want for my birthday would be husband and me fly to kl.

Check in somewhere nice.
Go watch movies.
Next day shopping barang baby.
And catch flight home.

That would be nice and also tiring.
I just wanna lay in ma bed.
And eat and drink.

I am extremely tired.
And sick...

Saturday, May 16, 2015

Plain water

Because he knows i hate medicine.

Every night he will wake me up and brings me plain water so that i will take my medicine.

I should be the one doing this to my husband.

I feel like a bad wife now.

Tq for being such a good husband. Even for a bad wife like me. 😢😢😢😢

Friday, May 15, 2015

The day

Today is the day.
Macam2 jadi.
I cant even start my story.
Dan masalah masih belum berakhir.

People tell you. That you need to be strong.
Preseverence is important.
And you just feel like yeah..yeah..

Until u are in a situation where you need to be strong.
You need to preserve
You need to be patient.

Then you know the meaning of what people tell you.

Thursday, May 14, 2015

My idol

Vivy yusof.

You must know her. If not google her like now..

I got so inspired from reading her blog.
Giggles everytime she post something on her instagram.

Love her dynamics with her husband. (Kinda like mine except my husband is not too attached with me. He still
Leave me without regrets for gym)

Adore her passion for her work. I wish i have her spirit. So high energy. She dont take nap in the afternoon you know? ( me? Im writing this on my bed at 18.15 you got the idea alright)

I really wish to be like those high spirited high willed woman out there that make changes to the world.

While i adore them from my timeline.

Keep inspiring people mompreneurs. Im one of those who got spiked when i see you guys rolling. Thank god for being such an inspiration.

One more day

Satu hari lagi...
My to do list for today is as long as ever.

1. Post bokitta pada tuan baru.
2. Beli kain untuk tutup kedai. 5m×4keping
3. Hantar kain ttp kedai untuk dijahit.
4. Masuk barang baru yg sampai pagi tadi.
5. Bayar deposit kat parkson.
6. Sediakan barang2 besi utk setap kedai pagi esok
7. Make sure pekerja ade 2 org.

Herm... penat tapi tak baik merungut. Kalau ade PA. No 1.2.3. Dah boleh suruh die settlekan.

Masih lagi tidak sihat. Selesema dan batuk kokol.

Ini tudung yg di produce dari kota bharu.
Now xsabar nak tunggu product from kl utk shoot n release ke media fb and insta and start online marketing.huuuu

Wednesday, May 13, 2015

Dua hari lagi

Salam semua.
Harap semua tengah happy. Sihat. Bahagia.

Aku tengah sakit. Batuk2. Selesema.
Dan masih ade 2 hari sebelum pembukaan kedai di parkson dan masih tiada pekerja.hahaha. 😑😑😑😑

Harini pergi ambik tudung yang dijahit tepi di kota bharu. Actually husband je yg pergi ambik sbb aku xlarat nk keluar rumah..huhu

Label yg tempah 500 keping haritu dah habis sebab dah oder untuk product di kl. Tapi nasib baik dah tempah awal2 seminggu lepas. Tempah 1k terus senang sikit.

Esok pagi kena ambik barang yg sampai dengan bas. Awal2 pagi sebelum subuh lagi.

Nak kena pegi jumpa management parkson utk bayar balance deposit.

Kena pergi pejabat pos sbb aku da jual bokitta aku 2 pcs sebab nak beli brg2 utk mekap pengantin. Huhu. Since aku pon da kurang pakai kan. Aku jual yg aku paling jarang pakai..

Ala xpelah. Nnt bole beli baru.. no worries. Just xnak guna duit belanja sekarang sebab perlu simpan untuk labor n sume2. Thats why cr jalan lain utk acquire money..huuuu

Tuesday, May 12, 2015

Baby. Awak ni boy ke girl sebenarnya?

Husband went to gym.
My routine would be shopping for barang baby.

Tapi harini dapat beli sarung tangan je.
Aim nk beli 3 pasang bodysuit/jumpsuit.
Tapi mcm tak berkenan pulak.
Limited sangat design kat kbmall ni.

Plus nk beli baju pon mcm.
Kalau beli baju boy. What if its a girl.
Kalau beli baju girl. What if its a boy.
Walaupun doc da bgtau gender tapi mcm still ade doubt tu.. haish...

Macam tak lepas pulak perasaan nak shopping tu sbb asyik kena pilih warna2 safe je. Coklat. Putih. Cream. Sooo boringgg..

Semangat sikit boleh?

I ended 1 dis 2014 last year with one year achievement dengan ade 8 org staff seyf amalin hijaab n seyf amalin clothes.

Dan dua orang staff green galaxy. (Yang ni bukan ade kene mengena dengan aku pon sebenarnya.hahaha. ini husband punya hal)

Dan sekarang ni masih lagi 8 org staff. Cuma insya allah dengan bukak lagi satu kedai di parkson akan tambah lagi 2 orang. Dah 10 orang. Alhamdulillah. Harapnya aku da mampu ringankan beban 10 orang yang mencari rezeki halal.

Target aku untuk 1 disember 2015 ni. Untuk menandakan 2 tahun berniaga.

1. Aku nak ade 20 orang staff.
2. Aku nak ade 7 buah kedai kecik
3. Aku nak ade sebuah butik sekali dengan production kecil2lan
4. Aku nak up and running my online business dalam 60%

Insya allah.. kena tulis besar2 letak tepi katil.
Tak boleh nak aim banyak2 sebab berpantang je dah 100 hari. Nanti nk kena handla baby seyf lagi..

Btw husband nak tukar nama seyf amalin hjjaab. Sebab nak tukar strategi meniaga. Aku just terfikir byseyf utk nama baharu.

Nak mulakan legasi seyf ni. Dengn lahirnya baby seyf ni. Our legacy will begin. And long after this. Semua orang akan kenal seyf amalin as one of the big names in perniagaan. Dan aku akan cuba jadikan syarikat ni sebuah syarikat yg shariah compliance. Dpt membantu orang2 susah untuk ada pendapatan. Dan macam2 lagi yg aku tak sempat nak fikir lagi.

Srbab duk pikir xde pekerja lagi kat parkson..hahaha.. apo nak jadi ni..
Barang utk kedai baru on belum order.
Expect nak settle apa yg boleh settle harini tapi aku demam lah pulak. Kepala berdenyut2. Haish... kifarah dosa mengumpat banyak sangat kot...huhu

Okaylah. Aku doakan kita semua dapat capai impian masing2. Sihat dan brtenaga utk hadapi hari2 mendatang.

Dimurahkan rezeki oleh Allah dan sentiasa gembira dan sentiasa mengejar syurga. Aminnn

Monday, May 11, 2015

Chef ke sekarang?

Sejak dua menjak aku rajin masak lepas morning sickness aritu makin sedap pulak masakan aku.

Buktinya??

Husband mula2 suap sampai habis nasik die puji cakap sedap.. pastu siap tanya aku ingat tak camne aku masak... hahaha

Apa nak ingat. Aku gugel je sume resepi tu.
Pastu screen shot.
Time nak masak follow jela resepi..hehehe

Zaman dah moden.
Hidup dah senang. Kalau zaman dulu nak masak apa2 kenalah call mak ke adik ke tanya camane resepi.

Sekarang ni rasa teringin je bukak je google. Pastu pilih resepi yang minimum bahan2. Sebab the lesser the ingredients. The less thing that can go wrong.

As for tonite aku masak ayam masak lemak cili padi nogori style. (Style menggulai xde guna bawang)

And sambal kentang ikan bilis pedas.

Licinnnnn husband makan sampai jilat pinggan.

Tu aku masak aambil nyanyi lagu adele je tu.hik3

Managing

Sedang cuba utk menegurus pembukaan kedai baru within budget. Sebab nak elakkan menggadai emas..

Kebaikan ade banyak existing kedai adalah aku ada banyak giler stok lama yg perlu diuruskan.

Which akan digunakan utk memenuhkan kedai baru.

Barang2 baru yg tengah top kena oder baru sebab kalau ambik dari kedai lama akan menjejaskan sale kedai lain.

Bila bukak kedai baru. Barang kena banyak enuff so that orang akan geram. Tapi xbole terlampau banyak.. sbb nanti orang akan overwhelmed.

And susunan memang main peranan sangat.

Dengan sales slow memang gamble sangat bukak masa sekarang. Tapi sebagai peniaga kena pandang ke hadapan. Buat masa skrg aku cuma pandang sampai selepas raya. Fokus utk sales raya je. Ambik peluang sebab time raya memang gile2 okay.

Tapi now masalah pekerja belum ada. Sabar dulu dan redha. Insya allah ada.. chaiyok2.

Btw aku lapar gile ni. Balik ni kena masak dulu baru boleh makan.

Nasib seorang isteri. Huhuuuu

Sunday, May 10, 2015

Request

bila request dengan suami nak take some time utk beli barang2 baby.

He will say... Tunggu dulu..
Da banyak2 kali request baru sedar.

Mungkin dia takde duit.

Sedih pulak rasa.

Kita memang sedih sebab xbole shopping barang baby.

Suami mesti lagi sedih sebab tak mampu nak bagi apa wife die nak.

Lagi2 wife die mintak berulang2 kali.

Sorry husband. Sebab tak sedar before this. 😳😳😳

Dekat

My birthday getting nearer.

Husband dah tanya nak apa for birthday.

Seyesly tak tahu..

Im just glad i dont have to fikir what to give him since estimated due date for our baby is on his birthday.

Yeahhh

Friday, May 8, 2015

Juggling

Okey sebelum aku lupa.
I need to prepare to open on 15th may 2015.

Nak bukak kedai baru ni beza sikit dengan pindah kedai.

Barang semua belum hanger lagi. Nk susun atur kena planning dulu. Apa nak beli. Apa nak sediakan. Sape nak keje??

Arghhhh... breast pump on hold. Barang baby on hold.

Fokussssss seyf amalin parkson pulak.

Bismillah..

Zero basic in new field

Rasa tak percaya pulak sedang me research tentang breast pump.

Niat tulus ikhlas dihatiku ini adalah untuk provide baby seyf with only the best. Which is susu ibu. Kalau boleh taknak tambah formula lansung. Insya allah i can do it.

Tak bermakna aku suri rumah aku xpayah beli breast pump walau hakikatnya memang baby 24jam dgn aku.

Dalam setiap benda yang kita nak buat mestilah research dulu. Zaman internet ni kau gugel jelah apa nak tahu. Limpahan maklumat akan keluar.

My concern pasal BP(breast pump) ini adalah aku takut sakit. Soo definately akan cari yg tak mensakitkan.

And other concern like:

1. aku taknak bazir masa buat manual pumping. Jadinya aku mahu yg elektrik. Sambil pum sambil tengok tv. Sambil main fb. Ig dan macam2 benda lain lagi aku boleh buat.

2. Pump on minimum time. Aku taknak spend 30min utk pump belah kanan then another 30min pulak utk belah kiri. Dah sejam benda tu berangkai dengan aku. Baik 30min utk kiri dan kanan. Jimat masa tahu? Walaupun hakikatnya masa pantang kau sibuk nak buat apa pun kan??? Tapi pikirlah melangkaui zaman pantang tu..

3. Bunyi. Aku baca ramai ibu yg concern tentang bunyi pump ni. Jadinya aku mahu yg senyap kalau boleh zero noise. Kang kalau bunyi orgh orgh time pump tu aku pulam yang sakit hati.

Tu je kot concern aku.. masih mensurvey.. bajet dalam rm500-rm800 include aksesori semua. Marilah belajar cepat2 sebab lepas ni kena belajar pasal pantang pulakkk.. nak kena tempah bidan mengurut pulak. Tempah photog for new born shoot lagi.

Pikir pasal menu solat hajat. Menu bercukur. Pelamin cukur. Baju tema. Sediakan tempat berpantang and segala mak nenek yg perlu.. esok dah 24weeks. Ade algi 16 weeks kalau baby tak decide nak keluar awal.

Kalau die kata 32minggu dah nak keluar.. macamana??? Gile nak settle semua. Tuala baby pon xbeli lagi ni

Thursday, May 7, 2015

Samsung galaxy s6 edge

Samsung galaxy s6 edge.

Retail price: rm 3099

Membazir jeee.. sbb guna utk fb. Ig. Wasap. Call n msg je.

Pandai tak aku yrick minda sendiri?? Hehe

Kalau nak jugak make sure income bulan ni 20k plus plus. Haha

Wednesday, May 6, 2015

Rezeki masing masing

Alhamdulillah.

Finished potong 59 helai tudung harini dan berjaya jugak jumpa a tailor yg charge rm3 sehelai untuk jahit tepi halus+potong since aku buat tudung empat segi xde ruffle2.

So next time just order label. Beli kain. Hantar jahit. Tunggu siap and jual.

Produce dekat kl and dekat kb jugak.

Remember to choose less effort principle okay.

Its okay to spend more rm1 or rm2 sehelai.
Kongsi2 rezeki yang tuhan bagi. Another way to look at it.

We will be opening a new shop at parkson kat bandar kb.
After soo many delay. Hope it will be okay and run smoothly.

Bimbang sangat sebab first time step out from kbmall. Bimbang about how to manage. How to do closing. Hiw to macam2 lagilah..

And hopefully will get a spot at tesco before raya.

Btw modal da flat out 8k. Kena take time to build balik modal. Fuhhhhh..

Insya allah. Kalau tuhan izinkan. Rezeki anak..

Mak vs wife

Perangai husband yang tak berapa masuk dengan iolls.

Nak makan punyelah susah..
Apa yg iolls suke die tak suke.
Apa yg die suke iolls tak suke.

Contohnya die suke sangat pergi seoul garden.
Aku kalau jarang2 sekali bolehla. Sbb xtau nak makan apa. Kata je buffet. Tapi... not to my taste.
Tapi husband memang makan banyak giler la.
Daging lembu 3 pinggan. Daging ayam 2 pinggan. Dagjng kambing 3 pinggan. Ice cream lagi dan segala jenia daging. He is a meat lover.

Me pulak masuk seoul garden ambik fishball. Benda2 tak pekdah tu masuk lam tomyam.. sooo not my taste..
Ice cream pon xmakan sangat pon.

Sampai naik kembung perut asyik minum ice lemon tea.

Lagi satu husband memang memilih kedai makan. Kalau gerai2 die memang tak makan. Sebab my mother in law memang jenis yang masak kat rumah. So he loves home cooked meal. Tengahari most of the time mesti akan lunch kat rumah my MIL.

So.... susah for me sebab aku malas masak tengahari and nak makan nasikk. Kalau tengahari lunch di kbmall. Asyik nak makan kat dalam kbmall je. Dahlah xde nasik. Kedai kat luar kbmall die taknak.

Dilema makan betulla..

Tapi once aku masak kat rumah. Die makan bertambah2 berpinggan kau tau. Seronok pulak tengok.
Betulla org cakap. Masakan mak dan masakan bini paling sedap kat dunia ni..hehehe

Tuesday, May 5, 2015

Sayang anak..

Kan best kalau income stabil je belas2 ribu..
Bole book terus photographer untuk new born nanti..

Harga pakej 1600. Tapi lawa gilerrrrr... arghhhh..

Tapi meniaga biasalah. Kejap ade kejap takde.

Pikir balik.. set tilam baby 1.3k aku tempah. Gambar ni nak simpan sampai tua. Anak woiiii.. sayangggg...

Impulse buy

Ade dua benda yang buat masa sekarang xde hasil yang saya buat.

1. Beli mesin jahit tepi dan tak guna sebab dah givap xpandai guna.

2. Beli banyak sangat kain corak untuk tudung and tak siap potong pun lagi apatah lagi jahit tepi dan letak label. Sebab tak pandai guna mesin jahit tepi and kena uoah orang lagi.

Total damage?
Around 1.8k

Tapi i am known for my perangai yang hangat2 tahi ayam. Yang semangat kejap je pastu biar je..

Now tengah push diri sendiri untuk potong kain untuk tudung tu and start balik belajar guna masin jahit teoi damnyou tu..

But.. nothing happens by chance. Semuanya takdir.

1. I will have my own butik. Masa tu akan ade pekerja n memang nak guna mesin jahit tepi.. well. Kan da ade mesin jahit tepi so xpayah beli.. there!!

2. Atleast i know yang i should never choose something yang i kena buat sendiri. As much as i loveeeee doing thing by myself. I am not motivated enuf to finish it. But im sure am very good at giving orders and making sure things go as planned.

Btw. Still have to finish potong semua kain itu... ahhhh.. bencinyaaaa and better put that mesin jahit tepi into use before i manipulated myself thinking that im useless.

Baru2 ni baru ternampak something. It said

Always go with the less work you have to do.

Sooooo. Will be going to kl with all the ready labels utk choose colour for the firat ever seyf amalin gold edition. Nooooo jahit tepi sendiri whatsoever.

Might as well jual balik that damn industri mesin why you so hard to use?? Tapi kenapa ade orang bole je senang2 jahit tepi???? Im so confused now..

Perempuan. Yang macam aku

Perempuan..
Kalau update status kat fb.
Xkesah pon kalau org lain xbaca.

Asalkan bf/suami baca and like and comment.
Zaman sekarang ni sosial media ni some kind of nafkah batin jugakla.

Bagi perempuan macam aku.

Maksud aku bukanlah nak tunjuk kau happy lovey dovey 24jam sehari setiap hari. Cuma macam kalau otang lain yang nak masuk jarum tu tengok.

Ooo..die ni ade wife ni.. ni yang selalu komen fb die ni..
Oooo..die ni husband die selalu komen kat fb ni.

Lebih kurang macam tu la.

Perempuan. Yang macam aku ni kadang2 tak mampu nak luahkan semua benda walaupun suami da tanya one to one. Persoalan bermain di minda sampai satu tahap aku tulis je. Sometimes aku akan wasap. Sometimes update status fb kalau sesuatu yang tak membuka masalah keluarga la.

Pandai2la beb. Takkan kau nak post masalah dengan family in law kat fb.??? Agak2 la. Kang benda besar kuman jadi besar pulak.

Monday, May 4, 2015

Berapa kilo?

Baru balik dari scan baby kat klinik..

Da dapat tahu gender tapi rasa nak rahsiakan dululah..hihu..

Okayla. Lepas ni gi kl da bole start shopping barang baby sikit2.

Beli sikit2 tak terasa sikit die punya duit tu mengalit keluar.

Nak kena save for labor lagi... aiyoooooo..
Kena kerja kuat ni..
Doc pun tanya tadi. Saya tak kerja kuat cuma saya kuat berjalan. Sampai sakit pinggang. Tapi tadi da mintak kalsium.

Berat da cecah 68.5 kg woiii..hahaha

Husband cuba tenangkan dengan cakap xpe... lepas beranak mesti kurus..

Kalau tak kurus?????

Saturday, May 2, 2015

Shopping now?

Suddenly i have this urge to shop..

Tapi xtau nak shopping apa.

Nak cincin allah rasul muhammad tu je rasanya for my birthday tapi yelah. Pakai cincin tu nak masuk toilet kena bukak. And me pulak jenis yang frequent ke toilet.

Nak beli barang mekap sikit2. Untuk job bukan utk diri sendiri.

Maybe get a new coach handbag i have been eyeing for some time now..

Trending

Now banyak baca cerita pasal janda couple dgn suami orang. Or anak dara kawen dengan suami orang.

Kalau dengar cerita yang belah orang ketiga which is janda or anak dara sekalipun. Ayat yang femes adalah lelaki tu cakap wife die terlampau mengongkonglah apa lah. Semua yang buruk pasal isteri diceritakan..

Memanglah dah xnampak yang elok. Sebab tu nampak yang buruk je.. lepastu sebab nak ngorat yg baru mestilah buruk2 je wife kat rumah kan.

For me.. if you are not happy talk to each other.
Settle kan satu2. Takde guna jugak xhappy dengan wife. Cari bini no 2. Buruk2 kan wife sume. Sebab buruk2 wife pon itulah yg bersabung nyawa lahirkan zuriat awak. Yang tu jugak yang awak duk ngorat dulu2.

Duduk and bercakaplah.
Im not happy. Why? Bla bla bla.

Anak letak tepi.
For me. We live for ourselves. Bukan untuk orang lain.
Bukan untuk anak2 kita. Bukan untuk pasangan kita.
Kebahagiaan kita dulu kena letak nombor satu.

Hidup paling lama pun 70tahun. Katalah kawin umur 25 tahun. Bahagia for 5years. Takkanlah another 40years u nak menderita? Sedangkan u deserve to be happy.

Tapi yelah.. berkahwin ni perlu tolak ansur. Apa2 yang u tak suke pada wife/husband u yang sikit2 tu buat tak nampak ajelah. Biasakan diri sebut yang baik2. Nampak yang baik2.

Contohnya if u macam saya. Saya ni memang xsuka orang smoke. Sbb i cannot tahan bau busuk org smoking. Tapi my husband smoke. So kalau die busuk tu cakap awal2 gi mandi. Jangan datang dekat. Die pon da faham.. kadang2 saje je datang dekat2 time busuk. Time wangi xde pulak nak datang dekat2. Huhhh

And for my case pulak. Saya memang malas nak kemas rumah sbb mcm2 sebab. Malas nak basuh baju yada3 kerje rumah yg lain. Jadinye bile saya malas tu husband xcakap apa2. Kalau die tgk kain da byk yg belum basuh. Die tolong letak dalam mesin basuh and tolong jemur kain.

Benda2 simple tak dibesarkan. Walau saya tak suke macamana pon die keluar lepak dengan his frens tapi tetap bagi jugak. Just pesan balik awal. Jangan smoke sebab nanti bau busuk. Walaupun hakikatnye die mesti akan balik lewat jugak dan akan smoke jugak. Tapi pesan macamtu means i dont give up.

Tapi setiap orang ade pantang dielah.
As for me memang no second chance for curang.
Sebab saya tak curang dengan die.
Xde orang lain. And if die ade orang lain i should find my orang lain too..

Ni bercakap sekaranglah. Xtaulah kalau betul jadi tetibe hati jadi lembut pulak kan.

Tapi basicnya macam tu lah. If you are not happy with each other then settle with each other dulu la. Tanpa pengaruh orang luar. Yelah. Kalau da ade spare menunggu memang senang jelah kau nak ceraikan isteri kau tu kan? Tapi nanti satu masa kau akan menyesal.. percayalah..

Kalau xde pengaruh luar and rasa memang dah xboleh dah.. then bercerailah.. cara baik.. insya allah ade jodoh yg lebih baik untuk kau dan jugak isteri kau...

Friday, May 1, 2015

Routine

Malam esok bola kelantan lawan.
As always. Bbq depan tv dengan husband.
Tengah hari esok marinate lamb.
Dan apa2 yg perlu.

Now tengah tersadai di atas katil becos today is hectic.
Badan makin kembang.
Drumstick pon turut sama sampai jalan pon bergesel. Aduhhhh.. sakitttt tahu??

Husband asyik cakap tak sabar nak tunggu baby keluar.
Aku pon memanglah tak sabar jugak tapi bile pikirkan sakitnya tuhhhhh... rasa nak pengsan.

Haritu pergi kl. Ade sorang supplier baju tanya ajay die nak anak berapa?

Nasib  baik die jawab 3 je.. lega dalam hati..

Kalau bole yg first ni i want a girl sbb barang gegirl cantik tapi instinct cakap more to boy. And husband pon nak boy sbb nak suruh jaga adik2 die nanti.

Whatever it is pon i still have to go tru labor 3 times minimum with god's will. Tapi rasa macam nak jarak sikitla. Nanti yang sulung da 5years baru tambah lagi sorang. Sebab nak fokus pada anak kedua sama macam affection and love for the first child.

Tapi cakap pasal anak ni semua rezeki Allah. Kalau tuhan nak bagi 10. Setiap tahun lah gamaknyaaaa...huuuu..

Now macam lebih faham why first child is soo special.
And kire im lucky to be the first child.

Deny all you want tapi hakikatnya sayang pada anak ni berbeza2. The first one always special. Ustaz azhar sendiri yang cakap. Waima sayang anak pon berbeza2. Apatah lagi kalau bini lebih satu. Huhuhuhuhu

Okayla. Rasa da lebih sihat sikit. Nk masak untuk dinner pulak.. now kan cuti. Jadinyaaaa orang ramai giler kat kelantan ni.. avoid kedai makan at all costs. Sakit pon relakan masak jugak..

Chow chin chow

Thursday, April 30, 2015

Jalan2

Tidak kesabaran mahu ke kl.
Nak pergi shopping kat ikea sikit.
Pastu nak tgk avangers.

Pastu nak shopping..
Birthday ni nak mintak apa yeeee

Good night girls..
Husband is being so sweet lately.

You always have a choice.

Dont choose wrong. CSI

Wednesday, April 29, 2015

Hardworking man

Its 5.14 am now.
Husband just got out to fetch the tudungs that are arriving today.

Everytime he wakes up like this i feel so lucky and blessed.

To have find a great and hardworking man.
As a companion even when i am lacking in many parta of being his wife.

O Allah... what have i done?
To deserve a wonderful husband like him?
I know that my husbabd is just a pinjaman.
Thank you Allah. For lending me a wondeful person to take care of me.
To be the father of my children.
And to be loved by me.
And to love me.

I may have married him becos he was the only person who agrees to marry me back then.

But i believe that if you leave something because of your deen. Then Allah will give the best to you.

My dear fren saratul have said that to me once. And i keep her words in my mind.

Wanna wait up for my husband to be bacm home now.
And give him the biggest hug

Monday, April 27, 2015

Masak

As a very busy house wife like i am.
Masak is a must. Ok before i go on about masak. Lemmi tell you about my schedule on a regular day.

Wakes up and wait for husband to wake up. I literally cant. Or more to wont get out of bed before he wakes up.

Then we just hang around in bedroom. Or in front of the tv. Then get ready to go out and do stuff by 12.
Settle everything that needs to be done and have lunch outside. Or makan dekat rumah MIL.

Tapi malam most of the time now memang iolls akan masak. Sekarng ni masa husband pergi gym. Iolls rajen2kan diri kemas rumah cikit. Pastu jemur kain. Lipat kain dan prepare masak nasik utk makan malam.

So after balik dr ttp kedai kol 10 xlah letih sgt. Just buat yg mana kena buat last minit je.. masak pulak sepaling simple dan yg mana tak simple akan disimple kan. Biasanya satu lauk je yg mana sekali makan je habis. Boleh basuh periuk. Basuh pinggan. Xpayah letak bawah saji since meja makan pon xde. Lepas banjir haritu tak beli baru pon lagi..hahahaha

Borak borak

Borak dengan my husband n mother in law masa makan.

Terkeluar cite ade org berkenan dekat my husband dulu..hihi

MIL: tapi aj xberkenan kat die pon.

Husband: sebab berkenan dekat yang ni..

Hehehehe.. elehhh..  ambik hatiiiii.. wekkkkk 😜😜😜😜

Sunday, April 26, 2015

Awak macamana?

Perempuan macam aku.
Memang suka sakitkan hati sendiri.
Suka tengok gambar2 lama husband.
Suka ingat benda2 lama sampai menangis.
Aku pun xpaham kenapa aku begini.

Padahal sekarang aku bukan ade gaduh dgn husband ke apa.
Everything is normal.
Cuma diwaktu lapang memang suke sangat tengok benda yg menyakitkan hati sendiri..

Harap2 aku cepat sibuk agar xpikir benda bukan2.
Woman..

Saham akhirat

Malam2 ni baby aktif pulak lam perut mommy ni..
Rasa mcm ade org ketuk2 dari dalam..hehe

Precious daddy and mommy..

Semoga lahir menjadi saham akhirat kami.
Mommy xmintak banyak.
Tak mintak sayang dapat banyak A
Tak kesah kalau sayang tak pandai speaking.

Mommy just nak sayang jadi orang yg sentiasa buat kebaikan. Sentiasa dahulukan Allah.

Bila mommy and daddy mati nanti. Akan ade seseorang yang doakan kami.

Tu je sayang..

Titanic

Malam ni cte titanic la pulak kat tv2.

Bencinya cerita sedih mcm ni.
Sebab nanti mesti aku nanges..huk3.

Tak tengok sebab aku penat nak sedih.
Cinta2 ni da malas nak layan lepas kahwin..

Thursday, April 23, 2015

The best place to be is in someone else's dua'

Akhirnya

Akhirnya harini.. selepas didesak oleh suami..
Sebab aku tak cakap dan mogok dengan die.

Bangun pagi2 je. Ayat pertama dia cakap.
Janganlah marah die.
Jangan asyik marah die.

Aku cakap aku xmarah.
Kalau marah bukan macam ni.
Marah bile aku ngamuk2.

Punyalah susah nak susun ayat.
Akhirnya terkeluar jugak soalan..
Ade perempuan lain yg ngorat bie ke?
Die bole pulak tanya bile?

Aku jawablah...bila2 jela sepanjanh kawen ni..

Pastu die tanya mcm2 pulak. Kat fb ke? Kt wasap ke?
Pastu hbs die cite pasal fb n wasap. Padahal aku tau yg kat wechat je..huk3

Pastu die gelak je.. aku da pesan awal2 jangan gelak..

Jadinya masalah wechat tu da settle. Dan boleh kembali hidup bahagia macam dulu..huuu

Wednesday, April 22, 2015

100%

As a wife. Or as a fren. Or as anything in my life pun..

For me i give 100%.
I love 100% walaupun i just got 90% back
Just my nature.

Ramai cakap aku bodoh.
Spare some part of yourself from kekecewaan.
But thats not me.

Biarlah.
Supaya tiada sesalan di pihakku.
I always give 100%.
Terpulang orang nak hargai atau tidak.

Kesah ke tak kesah?

Teknologi ni rasanya boleh menghancurkan.
Ditambah dengan internet.
Masa bercakap dengan suami hanyalah masa makan.

Time atas katil pon pegang fon.
Bukan buat apa. Fb. Wasap group. Youtube.
Alih2 benda sama.
Memancing. Gym.

Aku ni bukannye suke sangat nk pgg telefon.
Sebab xde apa pun.
Wasap pon aku benci dan malas.
Meniaga dah xde online.
Wechat pon xde.

Tapi sebab husband asyik pegang telefon. Aku nak buat apa?

Last2 aku pon jadi mcm die.
Saje je depan nasik pkn aku pgg fon.
Die masuk bilik aku hadap telefon.
Malas nak bercakap.
Nak ubah orang mmg susah.
Ubah diri sendiri.

Bukan nak kongkong suami.
Tapi dengan keadaan pregnant ni memang cepat terasa.
Dulu maybe aku xkesah. Now pembawakan budak ni semua benda aku kesah.

Tuesday, April 21, 2015

Pinjaman

Terbaca satu ayat.

Suami tu pinjaman je.
Hanya jadi milik kita bila die dalam rumah kita.
Bila die keluar. Dia adalah milik dia sendiri.
Suami ade hak dan dibolehkan kahwin 4.
Asalkan dia adil.

Sedangkan perempuan ni dimana dia berpijak pon tetap adalah milik suami dia.

Entahlah..
Bukan senang kan nak jadi perempuan.
Terasa macam semua tak adil tapi Allah yang tetapkan begitu. Tentulah Allah lebih mengenali hambanya. CiptaanNya.

Apa2 pon Amalina. Fokuslah untuk membuat pahala.
Semoga di akhirat nanti mendapat ganjarannya.

Elakkan dosa sejauh mungkin.
Dunia ini sementara.
Akhirat jua yang kekal selamanya.
Tempat berehat dan berbahagia yang abadi.

Truth

The truth is i feel so unsettled.

Macam xtau nak buat apa dalam hidup ni..

Selalu time period je rasa macam ni..

Now aku xtaulah.. whyyyy sangat i feel like this..

Maybe i need a change. Or maybe i need a schedule in my life.

May

Almost May. Almost my birthday.
Everytime my birthday approaches. My heart aches.

I have always wanted a good one but i guess im not loved enuff kot to get that..huhhuuuu

Even this year. I dont know what i want.
Sometimes i just feel so swollen inside.

I just wanna be somewhere alone during my birthday.
So i dont have to give awkward responses to a birthday wish.

I dont tell people my birthday date.
I rather people not know.

I know im sad. And pathethic.
And i think i know what in others heart.
But then i do not know.

Im just living in my own world.
And i think i will go on with that.