Posts

Showing posts from June, 2015

Baby's name

Pedang cinta(arab)/bangsawan(afrika) yang terang cahayanya.Ini nama baby..
Cant wait to pronounce it.

Perak

Tetibe teringat perak.
Macam2 kenangan aku ade kat perak.
Lost world of tambun.
Air terjun chemor.
Padang polo.
Dataran charkuewteow.
Ktm batu gajah..Macam2 lagi lah...
Kalau boleh ulang.. aku sangguppp.Entah kenapa asyik nak throwback je skrg ni..
Org pregnant boleh PMS jugak ke??

Tiba tiba

Tibe2 malam ni aku rasa sedih sgt.
Tibe2 aku teringat pasal my birthday.
Yang suami aku tak ingat lansung.Kadang2 bila aku rasa mcm tak disyangi dan dihargai.
Aku cuba jugak fikir. Adakah aku ni tak cukup menyayangi dan menghargai orang lain?Tipulah kalau aku tak terasa.
Memnag aku terasa. Lagi2 masa anniversary kawen husband buat benda sama. Dua kali terasaAku bukan nak hadiah. Sebab aku tahu husband selalu bagi apa je yg aku nak.Aku just nak sebuah ingatan. Dalam setahun tu ade dua kali je aku harap husband bole buat something special. Instead of habiskan masa dengan kawan2 die dekat gym..Tapi susahnya aku nk cakap semua ni kat die.
Pendam dan nangis bila teringat. Thats me.
Hopefully one day he will read this.
And know what i feel.

Puasa dan tidak

Masa aku puasa. Baby mmg lemah. Xsampai 10kicks. Now hari kedua aku skip puasa. Xsampai 10kinit da ckp 10kicks. Siap buat perut mcm punching bag...Owh baby..

Beza

Jumpa pakar sakit puan.
Cakap sikit2.
Scan sikit.
Bagi ubat. Caj around rm350.Kau jumpa doc biasa.
Scan 3d. Consultation lagi.
Rm60.Huuuuu..
Apa2 pon kita bayar experience die.
Susah payah die belajar sampai dapat doc pakar.
Seriously? Doc pakar ambik darah aku tak rasa sakit lansung okay. Beza sangat dengan doc kat klinik komuniti nak ambik darah pon ade dalam 2 minitm dahla sakit.. aiyoooi.First time ambik kat klinik kerajaaan. Lagi parah. Berbulan2 tinggal bekas kat lengan. Lebammmm..

Blurry

Pukul 3pagi. Still xboleh tido.
Kol 4 nanti nak bangun masak sahur pulak.
Entahlah. Rasa mcm ade benda yg perlu aku buat yang aku belum buat.. kacauuu.Semalam rasa mcm ade contraction. Perut mengeras. And aku will be 31weeks this friday. Too early. Tapi from some reading. It indicates labor coming soon.
How soon? I dont know. Maybe 2 or 3 days  or maybe 2 or 3weeks.Tapi air ketuban belum pecah. Bag baby and my bag for hospital belum diprepare. Baju baby belum basuh. Barut baby still xde. Omaigod. I dont know where to start.Just knew that my fren had her labir at 32weeks cos her baby is weak. Since now is fasting month. Her baby tak gerak for almost 12hours. Mine pulak decrease. Gerak pon slow2 saje. So decided to stop fasting. Nak bagi baby ade tenaga balik. Sebelum ni siap tendang kiri kanan. Now mcm tumbuk2 yg lemah je. Poor baby.Pening gile sbb banyak keje belum settle lagi and byk benda belum beli. Breast pump tam beli lagi. Katil baby belum sampai lagi. Baju baby xbasuh lagi. Kat…

First time for everything

My first time beli stok tudung rm15k from sebuah kedai je.
Gulp..
Duit dalam tgn ade 8k je.
Konfiden je aku pi oder brg..
Ni memang kena push sale gile2 so that bole cepat2 tambah modal.Cabaran wehh.
Kalau xorder brg byk2. Sale slow pulak. Nnt dekat2 raya xsempat nak custom made dah..
Pening kepala pikir.Anyway. There is first time for everything.
Dulu masa aku spend 2k or 3k dekat sebuah kedai ni. Rasa macam banyak gilerrr dahhh.
Paatu ternampak ade satu bil customer beli sampai 22k.Masa tu aku rasa cam gilerrrr banyak oder brg.
Tanpa sedar. We almost there.. insya allah.

Production

New stock for seyf amalin glitter. Second batch is coming in tomorrow.Along with seyf amalin instant button plain and corak 20 kodi.And husband needa to wake up at 4 untuk ambik barang di stesen bas. Poor husband. Usually bile i oder barang. They will arrived in 4 bags.This time 8 bags. Eight guys. Eight. Entah macamana husband nak handle. Angkat berat2 di bulan puasa. I wish i can help.Now we are ordering for 4 shops and getting ready for one vendor in kl. In july. We gonna start fotoshoot sebab before raya we might be participating in a few festivals. One is confirm. Maybe another one or two.Nak ambik kesempatan ini to promote our products and also tambah sale for raya. Btw. Label dah tempah. Hope it finish ASAPWe nees to start producing for raya if we gonna be able to meet the demands. Gahhhh...!!!

Be carefull what you wish for

Dulu. Masa dengan my ex. Die mmg xsuke expose aku kt kawan2 die.
Even kawan pompuan die pon die pilih2 je nak kenalkan dengan aku.Kat fb susah sangat. Sampai bawak ke gaduh.
Bile aku tanya die why? Dir kata sebab nak lepas kawen macam konon bercinta lepas kawen.Masa tu aku bingung. Aku kapel dengan die almost 7tahun. Tapi die nak orang cakap kami cinta lepas nikah?? Padahal aku duk cerita macam2 pasal die kat my frens. Duk pung pang2 kat fb pasal die. Boleh die jawab camtu?? Aku rasa macam tak tercapai otak aku nk pikir.Pastu mula cerita gaduh sampai kami clash.Tapi masa suami tnya kenapa clash dengan my ex. Sebab utama adalah. Die janji nak bawak parents die dtg jumpe my parents two times. Tapi dua2 tak jadi. Sedangkan aku dah excited cerita kat my frens semua. Last2 sampai dah tak rasa berharap pada dia. Sampai rasa kat mana hujung hubungan ni. Macam xde pengakhiran. Last2 tuhan bagi aku jumpa suami aku sekarang dan xdelah jugak bercinta lepas kawen sebab jarak masa tunang masa janu…

Second 4d scan

Image
Done second 4d scan for baby seyf yesterday.
Tapi malangnya baby still xnak tunjuk muka. Doc suruh dtg lagi on 35 weeks sbb da nak dekat labor maybe die da xbanyak gerak.
But i dont know. Rasa mcm malas pulak.
Sepraisssss jelah nanti kottt..And last nite was our first nite kt rmh baru.
Alhamdulillah.. boleh tidur at 3am. Biasalah sebab pindah tempat tidur. Susah sikit nak lelap..Seyf amalin pulak. Our gold edition almost sold out. Tgh menunggu siap for second batch. Dan jugak utk 3rd product. Semua tgh tunggu masa nak siap.Dulu order 1k je label. Now kena up to 2k label.
And semalam dah bagi komisen utk 8org pekerja di kbmall.Alhamdulillah. Purata komisen setiap sorang plus minus rm300. Basic sorang rm750. So dapatla mereka around 1k. Kerja jual tudung je. Actually kerja kat kelantan ni mmg mcmtu. Basic mmg xsampai 900. Kalau basic 900. Kerja full 10pg sampai 10mlm sorang2. My staff for 1 shop dua org. So that they have no problem nak smbahyang. Or makan or pergi toilet. And gaji ter…

Believe. Always

I always believe that whatever i want.
Allah will one day grant me.
For time being. Im just gonna be patient and live accordingly.

Lonely

My husband ade ramai kawan..
Ramai sangat sampai wassap die bunyi xhenti2.Aku pulak sangat xdee kawan. Fon bunyi dari 10pg-10mlm shaja sbb staff yg contact update kedai.Kalau ade wasap bunyi before 10am or after 10pm. That means trouble..Soo. Jadilah aku seorang suri rumah yang tak berkawan sangat. My life hanyalah. Rumah. Staff.Kedai. Suami. Family. And soon... baby.Da dua tahun macam ni. Kadang2 bila sorang2 tu... macam ya Allah..boring gileeeee.Alhamdulillah. Allah bagi rezeki anak walaupun belum keluar. Time2 bosan tetibe anak menendang. Tersenyum aku sorang2. Nasib baik xkuat. Kalau tak aku cubit walaupun die dalam perut.hehe

70% progress

Image
Yeay.. aircond da siap pasang. Railing langsir pon da settle. Sekarang nak pindah barang2 besar dan mulakan aktiviti pasang langsir.Langsir yg beli online tu mmg lawa sangat rasa menyesal pulak xorder seluruh rumah sekaligus..
Apa2 pun malam ni da nak start pindah peti ais. Mesin basuh, katil and bla3.Okay. Nk masuk rumah baru ni mmg banyaklah duit mengalir keluar bagaikan bukak paip. Duit yg disimpan untuk beranak terpaksa digunakan dulu. Buat deposit. Beli aircond. Sewa lori. Yada3. Ni pon nasib baik bnda penting mcm mesin basuh petiais semua dah beli sikit2.Katil and meja makan ade yg MIL bagi sebab dia dah xguna sejak rumah kat kl dah xde..apa2 pon now hari2 busy. Dengan kedai lagi. Tapi by 15 hopefully semua okay.Patutnya malam ni scan 4d terpaksa tangguh ke hari isnin sebab tak sempat. Hopefully baby is doing well inside.Sneak peak rumah SEWA baru.

Manusia. Dan typical malay.

Manusia ni macam macam tau.
Tapi yelah. Adat dunia.Dah lama tak hadap masalah pasal pekerja. Since buka kedai baru.masalah pekerja timbul balik.Harini kantoi menipu. Esok nak cuti bagi alasan tok meninggal. Padahal hari pertama kerja. Sebelum dpt keje siap telefon bagai cakap bersungguh2 nk keje.Bila da kantoi. Kena buang. Cakap gaji rendah. Komisen sikit. Ketar2 je jari kita nak reply msg die. Tapi husband pesan jangan layan. Terus bank in gaji die harini. Tadi die siap tanya tu bile nak bank in gaji die.
Kite jawab kite bank in sekarang guna online banking je. Malas nak gaduh dgn org camni. Die cakap keje tempat kite boring.. alahaii. Keje buat rumah batu lah baru xboring. Rehat time makan je. Ye dak???Huhu. Kite ni pikir pasal pekerja. Bagi peluang rehat n duduk time xde pelanggan. Keje pkn dua org boleh gilir2 gi toilet n smbahyang.Tapi xpeeee sebab kite ade bwrderet2 orang wasap nak keje. Orang yang lebih menghargai. Cewahhh.Pekerja kita kat kbmall. Gaji cecah 1.2k tau sekali den…

Yeah

Yeay.. da siap kemas rumah baru.Tinggal nak pasang aircond and langsir.
Then da boleh bawak masuk brg2..
Slow and steady asalkan siap boleh masuk 15hb ni..Yeahhhh

Women's logic

Kite ni perempuan kadang2 sedih tanpa sebab atau tanpa sebab yg munasabah kan?Aku kalau sedih mesti panggil suami.
Meh sini.meh sini. Pastu peluk kejap. Suami sibuklah tanya kenapa ni..kenapa ni..
Kadang2 nak jawab pon susah sebab sedih tanpa sebab.
Or tanpa sebab munasabah. Jadi jawab je xde pape..huhuhu

Bertimbun timbun

Banyak giler keje okayyy.
Doa nak kedai di tesco sudah hampir dimakbulkan..OmgggDengan nak pindah rumah baru.
Settle langsir. Pasang aircond.
Kemas rumah.
Closing account parkson.
Settle komisen staff kbmall.Now nak kena prepare for a new shop??
Modal haritu dah guna utk parkson.
Ade remaining 3k je lagi. Gelang mas mana gelang mas?? HuhuhuBaru je nk settle down lepas bukak kedai parkson.huhuApa2 pon alhamdulillah. Rezeki baby.. hegege
Me. Amalina.
I always feel inferior about myself.
Rasa mcm diri tak cukup bagus.
Tak cukup cantik.
Tak cukup baik.
Tak cukup rajin.
Senang cerita everything.I do feel like xde org syg aku pon.
Even now. Even im married.
Perasaan tu still ade.
Rasa mcm im not loved.

15th of june

15hb ni akan jadi hari yang sibuk akibat penangguhan kerja yg aku amalkan dari 1hb haritu..huhu..Life updates:1. Alhamdulillah. We got a new home. Yang lebih sesuai for both of us. 3 bilik. 2 bilik air. 1 ruang tamu. 1 ruang makan. 1 dapur. No lawn. No verandah. This house will be suffice until we have 2 babies. And located a bit far away from where we are now. Alhamdulillah.. 2. Alhamdulillah kedai parkson is getting better since now cuti sekolah. Sales getting better sebab orang da tahu pasal kewujudan kedai. Will try for a pushcart at parkson pulak.3. Baby is doing fine. Just a lil bit small. Sakit2 before this alhamdulillah dah takde. I eat vitamins everyday and that gives me energy. Xdelah selalu rasa letih. 4. Got the blood test result. Doc told me nothing is wrong. Just my HB is low. Around 10.4  doctor cakap it supposed to be around 12. Thats why i always been tired. Doc kata kalau blood low cepat rasa penat. Makan ubat pon lambat sihat. Will test blood lagi sekali 1 july ni. …

Just wow

Wow.. macam2 benda org jual tru facebook and instagram.
Tapi harini baru aku jumpa orang jual minyak pengasih..Apa aku rasa?
Kadang2 aku rasa macam sesetengah manusia ni memang tak tahu agama or saje dah xkesah asalkan dapat wang??So your husband ade perempuan lain??
Itu dosa die. Yang kau nak pergi tambah dosa syirik kat diri sendiri what for???Kenapa benda2 macam ni di zaman serba moden ni masih ade??
Pastu siap letak. Jangan lupa bersyukur pada Allah. Kita cuma berikhtiar... aku xpahamlah.. benda2 macam ni.. xpayahlahhhhh...Baca ayat2 alquran lagi elok ape...
Kalau kau guna minyak pengasih tu pastu suami kau sayang gile kat kau. Kau rasa puas hati ke dengan sayang yg tak ikhlas gitu???Kita ni tak boleh nak paksa orang sayang kita atau benci kita.
Tak boleh nak paksa orang bertanggungjawab atau menghargai apa2 sahaja. Ustaz ade pesan. Isteri2 kalau nak suami berubah. Jangan susah2. Ubah diri sendiri dulu. Banyak berdoa. Insya Allah. Kalau doa makbul alhamdulillah.
Kalau doa belum …

Math

Few days ago.
My husband ask me things about engineering.
How much they earn.And i. Being as i always have been.
Menjawab melalui apa yg aku tahu jelah.
Sebabnya?He knows someone who just spend 250k on a gym.
Sebab? Kawan2 die suka main gym.
That guy is an engineer. At one company from overseas.Husband ask how much they make a month.
Seriously. I dont know.
But i know yang those who went on oil rig. Bila balik mesti kaya giler.hahahaha
And when all conversations end.
My husband said.
Bie bangga dapat isteri engineer macam yang.Aku pulak. Bie.  Yang bukan keje engineer pon. Beljar je jadi engineer. Kalau keje pon xdpt gaji besar pon sebab yang xpandai.Husband aku pulak tanya apa yg aku belajar untuk jadi engineer?Truthfully. Mathematicssss..Adik2. Kalau adik2 minat fizik tapi tak minat add math. Tak payahla jadi engineer. Nanti adik2 akan jadi macam akak yg nak gile belajar maths. Untuk jadi engineer electrical.