kalau tak cuba tak tahu. statistik kedai.

For a few months jugakla kami laki bini duk mengusha kereta toyota wish. Taknak beli baru. Nak second hand. Why??

1. Sebab kereta is a bad debt. The moment you drive it out from the show room. The value decrease. Its like you lost few tenth thousand dalam sekelip mata. Gile kauuu!!!

2. Sebab memang plan taknak kereta malaysia. Lagi satu sebab value bila nak resell. Toyota ni know for harga lambat jatuh. Kereta malaysia faham2 sendiri jelah. Overpriced.

3. Nak kereta mpv sebab da kawen. So nak prepare for babies nanti. Kereta sedan ni mcm tak sesuai. Sempit sangat rasanya..

4. Sebab nak guna untuk angkut barang bile pasang pelamin. Atleast kereta ni xdelah jadi liabili je.. bile dapat jana income lain dari kereta tu, kereta tu akan jadi aset instead of liability.

Tapi orang berniaga ni punyalah susah nk approve loan untuk kereta second. So today we gave up. I told my husband. Jomlah kita cari kereta malaysia je. Zero downpayment and bayaran bulan2 around 600 je. Sbb nak jimat di downpayment. Duit tu bole buat bukak kedai baru and jana income lain utk bayar kereta.

Dipendekkan cerita we end up kat toyota jugak sbb seyesly rasa kereta malaysia overpriced. Tak sanggup okay nk bayar 72k untuk preve' dan susun harga banyak gile bile nak resell.

Plan kami just nak guna kereta ni for couple of years sbb atos kesayangan saya tu da tua sangat dan selalu rosak. Dalam sebulan tu we spend like 1k untuk maintenance sahaja. Baik buat bayar kereta baru.. kan???

Bla3 akhirnya we end up dengan vios jugak. Kereta sedan jugak. Plan nk buat isi barang pelamin entah ke mana. Plan nk bawak anak entah kemana. Tapi sedapkan hati sendiri yang kereta ni just untuk guna beberapa tahun.

Lepas ni kalau ade rezeki nak beli range rover terus. (Aim high okay) 5k sebulan is possible kalau income 50k sebulan.

Dulu my wildest dream adalah untuk dapatkan income 10k permonth. Sekarang da tercapai aim higher. 50k permonth. Macam2la plan untuk realisasikan impian ni. Bile da ade pattern rasa semakin mudah.

Betullah apa yang robert cakap. 3 years pertama adalah yang paling susah..

Saya bukan nak cakap besar. Just nk sampaikan yang its not that hard. Just requires a little bit of courage and hardwork. Tapi i dont feel like its a hardwork because i loveeee doing this.

My first kiosk generates around 4k-6k permonth.

Paatu bila second kiosk set up. Magically income from both kiosk around +-15k. So untuk dapat income 50k i just need maybe around 2 more kiosk.

Tapi its not just about bukak kedai and let it run and just collect duit. Banyak keje sebenarnya. Kena selalu pikir strategi untuk naikkan sales. Kena sentiasa ade perubahan.

Bila nampak ade masalah kena fikir penyelesaian. Promotion. Bla3. Kiranya tido tak lena jugakla untuk sampai tahap ni. Tapi ni baru level beginner. Level one. Ade 99 level lagi.

Apa yang saya nak cakap sini adelah u just need to try. Try to run your business. Start today. Start now. And you will see wonders.

Comments

Popular posts from this blog

DIY: veil nikah part 1

diy pelamin nikah part1